Janet Siboses krönika januari 2017

Nu kommer året till sitt slut och jag har äran att skriva årets sista ordförandekrönika. Först och främst vill jag tacka JP Mattsson för allt han har gjort för föreningen under året och önskar honom god hälsa in i det nya året.


Sedan vill jag tacka alla som har kämpat med oss mot beslutat att sälja en tredjedel av Sollentunahem och organiserar för stora uttag av medel från bolaget för att ta hand om kommunens egen verksamhet. Majoriteten vill vrida klockan bakåt och förstår inte kraften av ett eget starkt allmännyttigt bostadsbolag.

Till alla ni som inte hyr era bostäder kommer konsekvenserna av detta beslut att hinna ikapp er när ni vill att era barn eller barnbarn ska flytta hemifrån och de har ingenstans att bo. Beslutet påverkar alla boende i Sollentuna kommun till slut men på kort sikt kommer det att påverka hyresgäster med förmodligen höjda hyror och mindre underhåll. Vi kommer att bevaka påverkan på den enskilda hyresgästen, det lovar vi.

Hyresgästföreningen är en stor organisation som har över 500 000 hushåll som medlem. Vi är en intresseorganisation som slår vakt om hyresgästernas rättigheter och välmående. Vi slår vakt om den svenska modellen där vanliga medborgare, som jag, har råd att bo i en lägenhet och har inflytande över det som sker både inne i min lägenhet och ute i bostadsområdet. Vår förbundsordförande Marie Linder, prioriterade att komma till Sollentuna för att möta politiker den 12 december i år. Hon ville ställa viktiga frågor till Sollentunas majoritet. De uteblev så istället fick oppositionen möjlighet att förstå varför de allmännyttiga bostadsbolagen är så viktiga för Sverige även i framtiden. Hennes engagemang och kunskap var en bra startpunkt för den 3,5 timmars långa debatt på Kommunfullmäktige den 15 december. Flera oppositionspartier kämpade för hyresgästernas rättigheter att bestämma över sitt eget boende istället för att bli utsåld av en majoritet som vill åt kapitalet inom Sollentunahem.

Jag känner en stolthet att vara engagerad i en organisation som bryr sig. Men som medborgare skäms jag att vi har politiker som Maria Stockhaus som representerar oss. En som visar upp för alla genom Vi i Sollentuna tidning hur elak, arrogant och ignorant hon är. Som riksdagsledamot förväntar jag mig att Maria Stockhaus ska vara mer nyanserad och informerad. Men hon är bländad av sin ideologi. Hon visar för alla hur högst olämplig hon är att sitta som ordförande för Sollentunahem. Hon har ingen förståelse varken för hyresrätten, hyresgästerna eller deras intresseorganisation, Hyresgästföreningen. Hon tror med sina ord att hon trampar på en kackerlacka och att hon kan avskräcka föreningen. Det hon gör i sin ignorans är att kasta en sten mot en 101-årig elefant som växer ju mer man kastar sten på den.  

Hyresgäster, föreningen är här för er skull och för er framtid. Vi har framtidstro och ska kämpa vidare för ett bättre samhälle där alla är accepterade, alla har någonstans att bo och alla har råd att bo. Jag lämnar er med två länkar. En är om Hyresgästföreningens 100-åriga historia och den andra är en länk till mötet där vi diskuterade Sollentunahems framtid utifrån handlingar som låg till grund för beslutet den 15 december. Ett nytt år är igång och vi kommer att fortsätta lyfta frågorna som är i hyresgästernas intresse. Med detta önskar jag alla ett gott nytt år!

https://www.youtube.com/watch?v=4ke5A-bG4N0

http://www.hgfsollentuna.se/nyheter/582-hyresgaestfoereningens-seminarium-om-sollentunahemsaffaeren-den-30-november"

  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier