Skip to main content

Jeanette Anderssons krönika februari 2024

Februari månad är nu här. Efter sköna ledigheter för vissa och tuffa ledigheter för många ser vi nu fram emot våren. Men idag lyser solen och det är plusgrader. Halt, så ta det försiktigt.

För oss i de lokala hyresgästföreningarna ligger nu årsmöten och planering för årets aktiviteter. Vi ser fram emot gårdsfester, städdagar, grilla med grannar, cafékvällar, bingo, opera, midsommarfirande… Många aktiviteter som förgyller livet i våra bostadsområden. Det vi behöver är fler som kan ge av sin tid och engagemang. Fler som bryr sig om sina grannar, sitt boende och sitt område. Var är du? Vi behöver dig. Passa på att gå på årsmötet, räck upp handen och engagera dig tillsammans med dina grannar.

Vi behöver också finansiering vilket ser lite olika ut beroende på fastighetsägare. Satsar de på sina hyresgäster, på ett tryggt och trivsamt bostadsområde? Vi behöver alla hjälpas åt. Vi i hyresgästföreningen ger av vår tid och fastighetsägarna behöver ge lite av sina pengar, vilket de får in via våra hyror. Så egentligen betalar du som hyresgäst för aktiviteterna i ditt område.

Sedan har vi årets hyresförhandlingar. Förra året var tufft och gav höga hyreshöjningar. Detta år är absolut inte bättre. Många av er väntar med ångest på besked. Tuffa orimliga krav från fastighetsägare som vi självklart tar kamp mot. Många bostadsföretag har inte vågat fatta egna beslut utan skjuter beslutet vidare till Hyresmarknadskommittén (HMK), däribland vårt eget allmännyttiga bolag Sollentunahem. Vi i hyresgästföreningen ville fortsätta förhandlingarna, för att komma överens på lokal nivå är alltid bättre.

Under januari hade vi mycket glädjande nyheter till många hyresgäster i Edsberg. De som levt med sprängningar och byggstörningar när de nya hyreshusen byggdes har nu fått kompensation. Tack vare många hyresgästers fotande och dokumenterande tillsammans med Sollentunahems mätningar så blev det resultat.

Ja denna krönika hamnade på en lokal nivå. Inga stora ord om bostadspolitik, hemlöshet, fattigdom och trångboddhet. Det får bli i nästa krönika.

Min hjärna fokuserar just nu på att få till mer engagemang, bra styrelser i våra bostadsområden, att de har ekonomi för att göra aktiviteter. Vi behöver också en bra dialog med våra bostadsföretag för ett bättre boende. Det är också viktigt.

Vad tycket du är viktigt?

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .