Skip to main content

Jeanette Anderssons krönika mars 2024

Vad säger ni om årets hyresförhandlingar? Ja man kan bli arg, upprörd, frustrerad, ledsen, uppgiven. Men vi kämpar vidare för att framtiden ska bli bättre.

Många vill att Hyresgästföreningen ska tappa rätten att förhandla våra hyror. Att fastighetsägare ensidigt ska kunna sätta hyrorna, höja efter eget tyckande. Alltså ska marknaden styra. Vi vet hur det blir när tillgång och efterfrågan (pengarna) får styra.  Vi är ca 500 000 medlemmar idag och ca 10 000 förtroendevalda. Det är styrka!  Den ska vi använda oss av.

Att så många hyresvärdar låter årets förhandlingar avgöras i HMK (Hyresmarknadskommittén) än över bordet på hemmaplan, ansikte mot ansikte, är så dåligt. En gemensam taktik kan man ju ana för att undergräva Hyresgästföreningens roll. Nu är hyrorna klara för Viktoriahem och John Mattson. Sollentunahem, vår allmännytta, är sist ut. Mer kan jag inte säga. Jag önskar att vi nästa år får en riktig förhandling med en motpart som verkligen vill komma överens på hemmaplan. Att de vågar ta egna beslut och inte bara följa fastighetsägarföreningens direktiv.

Vi har ett EU val framför oss och vi har ett riksdagsval hösten 2026. Så ta reda på hur våra partier ser på bostadsfrågan, vilken bostadspolitik de har. Tänk efter!  Vilka värnar om hyresrätten och dess framtid? Hyresgästföreningen är partipolitiskt obunden. Vi hälsar alla välkomna som tar bostadsfrågan på allvar och värnar om allmännyttan och hyresrätten. Läs gärna vad Hyresgästföreningen Stockholm jobbar för (Vår politik - Hyresgästföreningen - Hyresgästföreningen (hyresgastforeningen.se).

Men nu ska vi för en stund tänka på annat. Vi går vi in i mars månad! Nu anar man vårens ankomst. Vi ska ta hand om våra balkonger och uteplatser. Tänk att sätta sig i första vårsolen. Se att det som finns i krukorna verkar ha överlevt vintern. Underbart. Nu bor jag i Klasro som under flera år framöver kommer att vara en byggarbetsplats. Jobbigt för många men så spännande. Evakuering i ca 5 månader får vi stå ut med. Helt ok. Första huslängan ska vara klar att flytta tillbaka till i maj. Efter många år av eftersatt underhåll så ska vi nu få nya tak, stammar, el, fönster, kök, badrum etc. Det blir nya tvättstugor och gårdarna fräschas upp. Våra uteplatser nollställs och vi får börja om från början med att forma. Sorg för många efter år av kärlek och omvårdnad. Tillsammans med ett nytt hyreskontrakt så får vi ett tilläggsavtal för uteplats och balkong. Sollentunahem sätter upp ramar som vi i samrådsgruppen Klasro har fått tycka till om. Och det känns som att Sollentunahem lyssnar. Vi hoppas att det ska bli bra för oss alla.

Ta gärna en promenad, andas in och njut av stunden. Säg HEJ till en granne. Detta kostar inget och man blir glad. Kram på er!

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .