Thomas Axelssons krönika april 2017

Med en stark känsla av att våren är på gång på riktigt, lämnar jag här min krönika för april.

Det händer mycket inom bostadspolitiken och bostadsmarknaden dessa dagar. Bostadsbristen är en stor och het politisk fråga. Och det är bra – det ska den vara. Just nu funderar jag mycket kring dessa tre frågor.

Hemlösheten
Man kan inte tycka annat än att det är stor skandal att vi har hemlösa i Sverige – ett av världens absolut rikaste länder! Alla – precis alla – måste ha rätt till en bostad.
Och självklart går det att göra något åt det – bara man vill. Handlar bara om politisk vilja och inget annat. Något positivt nyligen var att antalet hemlösa i Stockholm har minskat med cirka 28 procent. Men det finns ändå drygt 2 200 hemlösa här, och det är 2 200 för många. I Malmö har en absurd situation uppstått. Där ökar bostadsbyggandet, men även bostadsbristen – och antalet hemlösa. Detta är en stor samhällsfråga som bland annat angår Hyresgästföreningen i högsta grad.

Sollentunahemsaffären
Som de flesta vet vid det här laget så tvingar den politiska majoriteten i kommunen Sollentunahem att sälja 2 000 hyresrätter till andra fastighetsbolag, att fortsätta ombildningarna till bostadsrätter samt att mer eller mindre ge bort de kommersiella fastigheterna till ett nytt kommunalt bolag – och klåfingriga politiker. Så borde det inte få gå till med vår gemensamma egendom. Regering och riksdag borde gå in och lagstifta mot sådant här missbruk av medborgarnas gemensamma egendom.

Bostadsbyggandet
Känns bra att avsluta med något positivt. Det går bra nu vad gäller bostadsbyggandet i landet. Förra året påbörjades inte mindre än 62 000 nya bostäder. Det är bara 8 000 ifrån regeringens mål om att det ska byggas 70 000 nya bostäder per till och med år 2025. Och – en betydande andel av dessa nya bostäder är dessutom hyresrätter. På sina håll är över hälften av de nya bostäderna hyresrätter. Keep up the good work!
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier