Thomas Axelssons krönika december 2017

Det har förhandlats och förhandlats, och nu lackar det mot…

… ja faktiskt, jul! När detta skrivs så är den första advent bara två dagar bort. Lucia bara tolv dagar.

Man kan konstatera att inom föreningslivet, så går tiden fortare än i det övriga livet. Fråga mig inte varför, men jag vet av mångårig erfarenhet att det är precis så.

Förhandlat har vi gjort, och avtal har vi tecknat. För 2018 blev hyreshöjningen 0,9 procent och för 2019 1,35 procent. I övrigt kom vi överens med Sollentunahem om att nivån på fritids- och boinflytandemedel ska vara densamma som för 2017, om hyresnivåerna för Tors Backe (som numera är hyresrätter hos Sollentunahem) samt om att vi i januari 2019 ska fortsätta att förhandla om vilket system som ska tillämpas för hyressättningen av Sollentunahems nyproducerade hyresrätter. Vi i förhandlingsgruppen och förhandlingsdelegationen är nöjda med detta avtal

Nivån för 2018 ligger något över de hitintills framförhandlade hyrorna inom allmännyttan i landet. Den genomsnittliga nivån ligger i nuläget (28 november) på 0,73 procent. Men vi har resonerat som så här: ett tvåårigt hyresavtal har ett ganska betydande värde. Vi har säkerställt nivåerna för 24 månader framåt, då vi ser att kraven för 2019 på hyresmarknaden kommer att bli betydligt högre än de i år. Det tyckte vi var värt några tiondelar.

Lite blickar framåt i tiden
Nästa år är det valår, vilket kommer att märkas. Får vi som vi vill så kommer det också att bli bostadspolitikens år – såväl lokalt som nationellt. Finns mycket som pekar åt det hållet. Bostäder är en mycket het politisk fråga, och kommer så att vara under nästa år också. Här kommer Hyresgästföreningen Sollentuna att haka på. Nä förresten, vi kommer att driva på – vilket det är stor skillnad på. Återkommer om det i början av nästa år.

Och nu mina vänner – God Jul och Gott Nytt År!

Väl mött 2018.

Thomas Axelsson

  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier