Skip to main content

Thomas Axelssons krönika mars 2021

Förhandlingar, förhandlingar, förhandlingar… och bostadspolitik!

Förhandlingar

Det har förhandlats rätt så friskt nu i några månader. Med Sollentunahem om hyrorna sedan i november, och om ramavtal om samråd med John Mattson. Och nu har det första resultatet kommit.

Den 18 februari kom vi överens med Sollentunahem om hyrorna för 2021 och 2022. Från och med den 1 april i år höjs hyrorna med 1,1 procent och från den 1 januari 2021 med 1,6 procent. Ett avtal som vi är ganska nöjda med, även om vi naturligtvis helst hade sett att det varit betydligt lägre. Men det här avtalet kan vi absolut leva med.

Sedan januari har vi då förhandlat med John Mattson om ett ramavtal för samråd vid upprustning, vilket i princip och i stort sett är klart i den meningen att vi är överens om var skåpen ska stå. Det finns dock en del detaljer som ska redas ut. Den 25 februari hade vi den första förhandlingssittningen om årets hyror.

Med Hembla har vi inte förhandlat alls ännu, men har haft ett slags förmöte med dem.

Bostadspolitik

Är en minst sagt högaktuell fråga för oss. Dels beroende på att bostadsbristen ökar och att det fortfarande byggs allt för lite. Inte minst i Sollentuna. Men kanske framför allt då det är val nästa år, och det ser ut som om bostadspolitiken kommer att bli en av de mest brännande frågorna i valrörelsen. Och det är ju inte så konstigt, tvärtom helt naturligt.

Men det händer också saker inom Hyresgästföreningen vad gäller det bostadspolitiska området. Nyligen tog regionstyrelsen initiativ till att föreningarna ska ta fram egna bostadspolitiska program och starta upp en samverkan kring bostadspolitiska aktiviteter. Den 11 februari bildades en första samverkan för föreningarna i norrförorterna (plus Bromma-Ekerö). Dessa tio föreningar har bestämt sig för att samarbeta med bostadspolitiken, och har bildat en arbetsgrupp för detta.

Och det här med förhandlingar och bostadspolitik mina vänner – det hänger ihop. Just därför ökar vi våra aktiviteter på dessa områden samt en del andra aktiviteter som stödjer först och främst den bostadspolitiska verksamheten.

Ställ inte in, ställ om – ta hand om er och håll avstånd!
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .