Skip to main content

Thomas Axelssons krönika mars 2022

Några saker att tänka på under ett valår.

Investeringsstöd. Som bekant så togs det statliga investeringsstödet bort vid årsskiftet. Detta beslut drevs igenom i riksdagen av M, KD och SD. Detta gör att en nyproducerad tvårummare idag blir cirka 3 000 kronor dyrare per månad än med investeringsstöd.

Smart gjort i ett land som lider av näst intill kroniska bostadsbrist?

Moderat bostadspolitik. De moderatledda majoriteterna i Stockholms stad och Sigtuna sänker byggtakten. I synnerhet vad gäller hyresrätter. Stockholms stad har halverat antalet bygganvisningar till sina bostadsbolag och Sigtuna bromsar upp byggandet rejält vad gäller hyresrätter. Smart gjort i ett land med stor bostadsbrist i synnerhet vad gäller hyresrätter?

Utförsäljningar. Den moderatledda majoriteten i Sollentuna står fast vid att nästa år sälja ut Edsbergs centrum samt 730 hyresrätter i centrala Edsberg. Detta mot bättre vetande. Genom Sollentunahems och andra aktörers trygghetsarbete i Edsberg är området på väg bort från polisens lista över utsatta områden. Många varnar, främst polisen, för att det är stor risk för att en utförsäljning till privata aktörer kan rasera allt detta arbete och gjuta fast Edsberg på listan över utsatta områden. Smart?

Bolagstömning. Förutom att kommunen dränerat Sollentunahem på över tre miljarder kronor och stoppat pengarna från utförsäljningarna till John Mattson i kommunkassan, så ska nu Sollentunahem få köpa tillbaka två fastigheter som varit äldreboenden, för att bygga om dem till hyresrätter. Sollentunahem fick inget betalt när kommunen förde över bl a dessa fastigheter till ett annat kommunalt bolag 2017, men nu får Sollentunahem betala kommunen för dessa. Kan ju låta bra att det blir fler bostäder, men i akt och mening är detta bara ett nytt sätt för den politiska majoriteten att tömma Sollentunahem på pengar. Är Sollentunahem numera bara till för att vara bankomat åt den borgerliga majoriteten?

Tänk på det.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .