Thomas Axelssons krönika oktober 2017

Bostadsbyggandet ökar radikalt i landet, men minskar i Sollentuna. Så kan vi inte ha det!

Under de senaste sju åren (man kan räkna in fler år om man vill) så har Sollentunahem bara tillåtits bygga 240 hyresrätter. Ambitionen 2014 var att bygga drygt 700, men det satte den politiska majoriteten stopp för.

Totalt sett så färdigställdes endast drygt 100 bostäder i Sollentuna 2016, vilket är väldigt lågt och innebär en minskning med drygt 500 bostäder jämfört med året innan. Ingen av de nya bostäderna 2016 var hyresrätt.

Byggarbetsplatswiki
Sollentunahems vd Martin Lindfors uttalade 2016 en ambition om att Sollentunahem skulle bygga så att man uppnådde minst 7 000 hyresrätter i en relativt nära framtid. Det blir det inget av med tack vare den politiska majoriteten. Bolaget har i dag cirka 5 800 hyresrätter, men tvingas nu att sälja ut 2 000 hyresrätter och att fortsätta att ombilda sina hyresrätter till bostadsrätter i Tureberg, Rotebro och Rotsunda.

Detta innebär att risken är överhängande för att Sollentunahem inom några få år, kommer att ha mindre än 3 000 lägenheter kvar. I värsta fall runt 2 000. Och då blir det problematiskt med överlevnaden.

Eftersom kommunen effektivt nu tömmer bolaget på tillgångar, så kommer inga ekonomiska muskler att finnas kvar den dagen. Då kommer AB Sollentunahem bara vara ett minne blott.

Den senaste attacken mot hyresrätten från den politiska majoriteten rör bostadsbyggandet på Mässområdet i Tureberg. I juni förra året kom kommunen överens med Skanska om att kommunen (läs Sollentunahem) skulle bygga ett hundratal hyresrätter i området. Nu har man ändrat uppfattning, och kommer den 19 oktober att föreslå kommunens fullmäktige att besluta att all mark i området ska säljas till byggbolag som ska bygga bostadsrätter.

Smart eller?

Och vad ska vi göra? Protestera så klart! Hela världen ska få veta hur Sollentuna kommun missköter bostadspolitiken och ansvaret för bostadsförsörjningen.

 

  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier