Skip to main content

Thomas Axelssons krönika december 2022

Det lackar mot…

… en folkomröstning!

Och jul också då förstås.

Som många säkert har uppmärksammat så startade vi i november en folkomröstningskampanj – ibland kallat medborgarinitiativ – i syfte att stoppa utförsäljningen och ombildningarna av kommunens hyresrätter.

Vi har fått nog helt enkelt.

Den så kallade bostadspolitik som den politiska majoriteten bedrivit under årtionden är inte ens värd namnet. Sakta men säkert så sjunker vårt gemensamt ägda bostadsbolag Sollentunahem likt Titanic. Snart finns det inte kvar – men vi accepterar inte det.

Att notera – det är inte den politiska majoritetens företrädare som äger Sollentunahem, det är kommunens drygt 75 000 medborgare som är ägare.

Därför tar vi den här fighten här och nu. Namninsamlingskampanjen pågår till och med den 13 maj nästa år. Kom med du också och gör din röst hörd! Tillsammans kan vi förändra.

Trassliga hyresförhandlingar. Nyligen tecknades ett regionalt avtal med Balder om 3,25 procents hyreshöjning för 2023. Högt, men ändå rimligt i förhållande till samhällsekonomin och så vidare. Allmännyttan i Stockholms stad har valt att inte ta ansvar. Man vidhåller krav på närmare nio procent, och på grund av detta har hyresförhandlingarna mellan Svenska bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem och Hyresgästföreningen strandat och det hela hamnar nu hos Hyresmarknadskommittén.

Visst är det lite som märkligt att det privatägda Balder tar samhällsansvar, medan de medborgarägda och allmännyttiga bostadsbolagen ovan inte gör det!

Och jo, Sollentunahem spelar initialt i samma liga. De krävde likt Stockholmbolagen 9 procent i hyreshöjning. Förhandlingar pågår.

Sist men inte minst i detta års sista krönika – God Jul och Gott Nytt År!
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .