Skip to main content

Thomas Axelssons krönika oktober 2022

Hösten är här.

September ramlade in med sina milda gula färger och lägre temperaturer. Ganska så försiktigt än så länge, men vi vet vad vi har att vänta – oktober är på ingång.

Något annat vi har att vänta är ovanligt svåra hyresförhandlingar. Fastighetsägarnas utspel häromsistens har inte gjort det enklare så här på startsträckan. Deras skjuta-från-höften-krav om 10 procents hyreshöjningar krånglar minst sagt till det.

För det första är det helt som oseriöst och taget ur luften. Det finns inga tioprocentiga kostnadsökningar som ska täckas. Detta handlar bara om att bibehålla, eller öka, vinstmarginalerna för bolagen. Och om politik. Timbro med flera sitter och applåderar detta i kulisserna. Likaså de som ivrar för marknadshyror och mindre inflytande för hyresgästerna.

Kravet står också i strid med den trepartsöverenskommelse – hyresbostadsmarknadens ”Saltsjölbadsavtal” – som Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna har undertecknat. Man kan på goda grunder fundera över hur pass seriösa Fastighetsägarna egentligen är. I ena stunden är man överens med andra parter om en modell för hyresförhandlingarna, i andra gör man precis tvärt emot. Och på helt fel grunder dessutom.

Hyresgäster – håll i hatten! Det kommer att blåsa hårt denna höst…
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .