Nyheter

Äntligen - regeringen tillsätter utredning om hyresgästers rättsliga skydd vid brand

eldwiki
Om din lägenhet utsätts för brand, kan ditt hyreskontrakt upphöra automatiskt enligt gällande lag. Nu finns chansen att det blir slut på det.

Den lag som styr detta är 110 år gammal – den infördes 1907. Men nu har regeringen tillsatt en utredning om lagen och dess konsekvenser i syfte att stärka hyresgästernas rättigheter.

Lagen innebär att om en brand orsakar en allvarlig skada på din lägenhet, så har ditt kontrakt per automatik upplösts. Hyresvärden har inga skyldigheter alls, och du som hyresgäst kan plötsligen vara bostadslös. Detta oavsett orsaken till branden och i princip också omfattningen av de skador som branden orsakat.

Vi har ett jättebra dåligt exempel i Sollentuna på hur dåligt denna gamla lag är anpassad till vår tid. En kvinna som var hyresgäst hos en bostadsförening i Viby (lägenheterna var tidigare hyresrätter hos Sollentunahem, men ombildades för cirka 10 år sedan till bostadsrätter), blev av med sin bostad på grund av en brand.

Branden var orsakad av ett eltekniskt fel, som hyresgästen bevisligen inte orsakat. Bostadsrättsföreningen meddelade hyresgästen att hyreskontraktet upphört att gälla, renoverade lägenheten och sålde den sedan för 3,4 miljoner kronor.

Hyresgästen drev frågan i både tingsrätten och hovrätten, men förlorade bägge målen vilket fick till följd att hyresgästen, förutom att bli bostadslös, också fick stå för bostadsrättsföreningens rättegångskostnader.

Det finns också annat i sammanhanget.

- ”Risken finns att mindre nogräknade värdar passar på att göra sig av med hyresgäster när en bostad förstörs, oavsett vem som bär ansvar för branden. Därför är det extra tillfredsställande att det svaga skydd som finna för hyresgäster i dessa fall nu ses över”, säger Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder i ett pressmeddelande.

 

  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier