Nyheter

Debatt: Studentbostäder i bostadsrättsform är en mycket dålig idé

Sollentuna kommunhus Wiki
Nu blir det verklighet i Sollentuna – 72 studentlägenheter byggs som bostadsrätter.

72 studentbostadsrätter ska byggas på Bygdevägen i Sollentuna. Och som vanligt är den politiska majoritetens argument för upplåtelseformen det vanliga mantrat – ” …(vi) gärna ser blandade upplåtelseformer vad gäller boende i kommunen”. Lite som flåshurtigt så där. Man ser dessutom bostadsrättsformen som ”ytterligare en kvalitet”. Man tar sig för pannan och undrar vilken värld dessa politiker lever i.

Det där med att majoriteten vurmar för blandade upplåtelseformer är inte sant. Det har vi bevisat hur många gånger som helst. Men vi får väl bevisa det en gång till.

Hur många hyresrätter finns det i Silverdal – inga.
Hur många hyresrätter finns det i Viby – inga.
Hur många hyresrätter finns det i Gillberga – inga.
Hur många hyresrätter kommer det att byggas i Mässområdet – inga.
Hur många hyresrätter finns det i Edsviken – inga.
Hur många hyresrätter finns det i Tegelhagen – inga.
Hur många hyresrätter finns det i Fågelsången – inga.
Hur många hyresrätter finns det i Töjnan – inga.
Listan kan göras längre, men det räcker allt så här.

Vidare så sprider den politiska majoriteten myter kring detta med upplåtelseformer. Nyligen var Thomas Ardenfors (M) ute i lokalmedia och menade att hyresrätterna dominerade i Turebergsområdet. Vilket de inte alls gör. Hyresrätterna i Tureberg är i klar minoritet och blir bara färre. Bara att räkna på fingrarna. Klarar vilken femåring som helst.

Tillbaka till detta med studentlägenheter. Nu kommersialiseras även detta. Tyvärr. Till sin natur är studentboenden tillfälliga. Varför då göra dem till en handelsvara? Detta stänger dels en massa studenter ute från möjligheten att få en studentbostad. De som ska byggas nu i Sollentuna börjar på priser kring 1 335 000 kronor enligt uppgift.

Dels motverkar det statens utbildningspolitik. Utbildning kostar ingenting i Sverige, och dessutom ges förmånliga studiebidrag och studielån till studenter. Allt detta är jättebra. Men nu sätter kommunerna upp nya trösklar som blir effektiva hinder för många studenter att faktiskt studera. Av mycket dimmiga ideologiska och marknadsliberala skäl. Inte bra.

Man ska i sammanhanget komma ihåg att Sollentuna fick sina allra första studentlägenheter i historien för bara två år sedan. Fram tills dessa tog kommunen alltså inget som helst ansvar för studentboenden. Skamligt.

Här borde staten gå in och ordentligt läxa upp kommuner som Sollentuna som dels inte tar ansvar, och dels tar beslut som går stick i stäv med den statliga utbildningspolitiken.

Kommuner som inte fyller upp kostymen behöver statlig förvaltning. Nu.

 

  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier