Skip to main content

Nyheter

Bostadsfrågor i budgetpropositionen

Mariell Juhlin2
Den 20 september lade regeringen sin budgetproposition för 2017 till riksdagen. Många saknar satsningar på bostadsbyggande i förslaget.

Några av förslagen om bostäder i propositionen är följande:

- Mer resurser till en översyn av Boverkets bygg- och konstruktionsregler i syfte att få fram fler bostäder.
- Öka kunskapen kring plan- och byggplanen hos berörda aktörer.
- Ökade bidrag till allmänna samlingslokaler för att skapa föreningsdrivna mötesplatser. Fokus på storstädernas utsatta områden.
- Skapande av ett informationscenter för hållbart byggande. Ska bland annat bidra till ökad energieffektivisering i befintligt bostadsbestånd.

I bakgrunden finns också den tidigare satsningen på 5,5 miljarder kronor till ökat bostadsbyggande. Det är den största satsningen på bostäder på över 20 år.

Hyresgästföreningen är inte nöjd med regeringens budgetförslag.

- ”Det är varken en rimlig eller särskilt rättvis fördelning av våra gemensamma resurser. Hyresrätten är idag missgynnad skattemässigt och det behöver politiken åtgärda”, säger Hyresföreningens chefsekonom Mariell Juhlin i ett uttalande på förbundets hemsida.

Juhlin menar också att regeringen borde återuppta de bostadspolitiska samtalen och fokusera på blocköverskridande överenskommelser om bostadspolitiken.

Tidningen Arbetets politiska redaktör Martin Klepke menar att både bostäder och infrastruktur har hamnat i en budgetskugga och att byggnadstakten måste öka än mer.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .