Nyheter

De får sänkt hyra

Uppsala
454 hyresgäster i Uppsala får sina hyror kraftigt sänkta efter förhandlingar.

Presumtionshyror för nybyggda hyresrätter är ett (dyrt) problem, men det finns uppenbarligen ljus i denna tunnel. Nu har Hyresgästföreningen region Aros-Gävle framgångsrikt förhandlat fram rejäla hyressänkningar för 454 hyresgäster i kvarteret Senapsfabriken i Uppsala.

I genomsnitt sänks hyrorna med hela 13,5 procent. Bakgrunden är att ägaren, SEB:s fastighetsfondsbolag Domestica, satte de så kallade presumtionshyrorna själva utan förhandling. Vidare att samma situation tidigare uppstått i ett annat kvarter i Uppsala, vilket gick till domstol som i en unik dom beslutade till hyresgästernas favör.

Detta sammantaget gjorde förhandlingsläget till det bättre för Hyresgästföreningen, som tog upp förhandlingar med fastighetsägaren vilket ledde till ett mycket gott resultat.

Ovan nämnda hyressänkning är retroaktiv och motsvarar i kronor och ören mellan 6 500 och 11 300 kronor.

En fastighetsägare har tre vägar att gå vad gäller presumtionshyror. Man kan förhandla med Hyresgästföreningen utifrån bruksvärdesprincipen, eller förhandla med Hyresgästföreningen utifrån den faktiska produktionskostnaden eller helt själv bestämma hyrorna. I det sistnämnda fallet har hyresgästerna rätt att få hyran bruksvärdesprövad av hyresnämnden efter sex månader.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier