Nyheter

Mer kritik mot utförsäljningarna av allmännyttan

Malmvägen Wiki
Fler och fler kritiserar nu utförsäljningarna av allmännyttan.

Siktet är oftast inställt på Stockholms stad, men kritiken omfattar även andra kommuner samt den nationella nivån.

I en debattartikel i lokaltidningen Mitt i pekar SSU Stockholms ordförande Alma Carlsson på de negativa effekter för unga som utförsäljningarna orsakar.

Pengar i handen
Situationen för unga är svår nog ändå och utförsäljningar och ombildningar av allmännyttan förvärrar bara problemet. Alternativet är köpa en bostad är inte möjligt för det stora flertalet. Främst för att man inte har den ekonomin helt enkelt (eller rika föräldrar som kan betala), men dels också för att många unga har tillfälliga anställningar och ofta arbetar i låglöneyrken inom handel och restaurang.

Sedan valet 2018 har den moderatledda majoriteten i stadshuset haft som mål att ombilda hela 20 000 hyresrätter till bostadsrätter. I budgeten för 2021 som lades fram för lite sedan finns fler utförsäljningar med. Av vad redovisar inte majoriteten, och Alma Carlsson kräver nu att majoriteten ska redovisa detta.

Annika Strandhäll (S) och Johan Löfstrand (S) har en annan – och befogad – vinkling på detta problem. I en debattartikel i Aftonbladet menar de att utförsäljningen av allmännyttan gör att kvinnor i utsatta relationer inte kan lämna denna relation på grund av svårigheterna med att hitta en ny bostad.

Enligt Strandhäll och Löfstrand förvärras bostadskrisen genom utförsäljningar av allmännyttan, färre nya hyresrätter samt att målen för bostadsbyggandet sänks (som till exempel i Stockholms stad) och förslaget om statligt stöd för att bygga billiga hyresrätter stoppats av den borgerliga oppositionen.

I Sollentuna har vi levt med ombildningar och utförsäljningar av Sollentunahems hyresrätter sedan 2006, vilket resulterat i att tusentals hyresrätter försvunnit främst genom ombildningar. Oppositionen har hela tiden kritiserat detta. På senare år främst genom oppositionsrådet Joakim Jonsson (S).

Läs Alma Carlssons debattartikel på Mitt i: https://www.mitti.se/debatt/debatt-hyresratter-reas-ut-pa-ungas-bekostnad/reptld!6ExwUTbtl9WkBfi2LfNLA/.

Läs Annika Strandhälls och Johan Löfstrands debattartikel på Aftonbladet: https://www.aftonbladet.se/debatt/a/OQylm3/m-hindrar-utsatta-kvinnor-att-flytta.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier