Nyheter

Debatt: Bevare oss för Moderaternas bostadspolitik!

Sollentuna kommunhus Wiki
Känsliga läsare varnas för artikelns innehåll…

Väl känt är att lokala företrädare för Moderaterna driver frågan om att de allmännyttiga bostadsbolagen ska säljas ut. Om inte ombildas till bostadsrätter (vanligt i storstäderna) så säljas till privata fastighetsbolag. Och då långt under marknadspris, för det är nämligen den enda möjligheten att hitta köpare. Är villkoret marknadspris blir det inget sålt.

Och detta har vi sett många exempel på i Sollentuna, Stockholms stad, Upplands Väsby – och i andra kommuner – sedan många år.

I klartext betyder detta att Moderaterna är för att vi ska slumpa bort gemensam egendom. Men det vågar de aldrig säga. Att de dessutom är starka förespråkare för att införa marknadshyror gör ju inte saken bättre.

Att hålla tyst i alla sammanhang är partiets strategi. Sollentunamoderaterna är ett MYCKET bra dåligt exempel på detta!

Än mer mörker blir det då man läser Moderaternas bostadspolitiska talesperson Mats Greens debattartikel på www.bostadspolitik.se. Greens tes är att om fler får möjlighet att äga sin bostad, så löser sig alla problem på bostadsmarknaden. Green har väldigt, väldigt fel här. Och har rätt dålig kontakt med verkligheten.

Det är inte boendeformen som är problemet, det är bristen på bostäder och därefter vad det kostar att bo som är problemen. Här har Green inga idéer värt namnet.

Mats Green har ambitionen att bli bostadsminister i en tänkt kommande borgerlig regering styrd av Moderaterna. Må detta aldrig hända.

Green riktar också in sig på ombildning av hyresrätter till bostadsrätter, som enligt honom ska vara lösningen på problem som han egentligen aldrig framför. Nu är det ju som så – i verkligheten – att möjligheten att ombilda har funnits i lagstiftning sedan 1970-talet. Det innebär att Mats Green förordar politiska insatser – inte lagmässiga - som kommer att kosta samhället massor av pengar för att fler ska ombilda sina hyresrätter till bostadsrätter. Till vilken nytta då?

Margaret Thatcher förde en liknande politik i England på 1980-talet under rubriken ”right to buy”. Det projektet landade i en total katastrof vilket England fortfarande lider av. Mer än 30 år senare.

Detta har Hyresgästföreningen och många andra i Sverige lärt sig av. Men det har uppenbarligen inte Moderaterna. Framförallt inte i Sollentuna märker vi. Kanske är dags att börja leva i nutid och inte i forntid? Eller vad säger du Henrik Thunes?

Thomas Axelsson
Ordförande
Hyresgästföreningen Sollentuna
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier