Nyheter

Debatt: Det går inte att tänka bort bostadsbristen

Kö
Antalet personer i bostadsköerna ifrågasätts mer och mer i tafatta försök att tänka och prata bort bostadsbristen.

Fakta i saken är att vi i Sverige behöver producera cirka 65 000 bostäder per år för att klara bostadsbehovet. Under de senaste åren har vi i bästa fall legat på runt 45 000. Glappet mellan behov och bostadsbyggandet är alltså ganska stort.

Beräkningarna bygger inte på alla de bostadsköer som finns i landet (hos bostadsförmedlingar samt allmännyttiga och privata fastighetsbolag), utan på andra kriterier så som befolkningstillväxten bland annat.

Här kan Skellefteå få stå som exempel. Där byggs det som aldrig förr, och den största anledningen är en stor företagsetablering som kommer att skapa uppemot 3 000 arbetstillfällen. Det är främst det som Skellefteå kommun har framför ögonen då man storsatsar på bostadsproduktion. I övrig så är Skellefteå en av de kommuner som bygger mest i förhållande till folkmängden.

En hel del kritiker menar att det inte är rimligt att alla de som står i bostadsköerna faktiskt har ett bostadsbehov. Allt som oftast utrycker man att de flesta som står i köerna redan har en bostad. Vad gör det för skillnad? Har man ett bostadsbehov, så har man. Man kanske behöver en större bostad, eller en mindre. Man kanske behöver byta ort på grund av jobb och så vidare.

Menar belackarna att man måste vara hemlös för att ha ett bostadsbehov?

Det är mer än naivt att tro att man kan tänka och prata bort ett skriande bostadsbehov. Ett lamt försök att flytta fokus från ett reellt problem till någonting annat.

I detta nu så finns det nästan 700 000 personer i kön hos Stockholms Bostadsförmedling, och cirka 57 500 i kön hos Sollentunahem. De finns där, och går inte att tänka bort.

Fotnot

Stockholms Bostadsförmedling är ett bolag som ägs av Stockholms stad. Alla kommuner i region Stockholm utom Sollentuna och Tyresö är med i denna förmedling. Under de senaste tre åren har kön hos förmedlingen ökat med cirka 200 000 personer.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier