Nyheter

Hur mår allmännyttan?

Malmvägen Wiki
Allmännyttan krymper stadigt i vårt land och det är ingen önskvärd utveckling.

Allmännyttan (kommunalt ägda bostadsbolag eller kommunalt kontrollerade stiftelser) är i korthet till för att kommunerna ska kunna leva upp till det lagstadgade bostadsförsörjningsansvaret.

Men handen på hjärtat så är det tyvärr försvinnande få kommuner som verkligen använder den resurs som ett allmännyttigt bostadsbolag är. Sollentuna kommun är ett bra dåligt exempel på det.

Ungefär häften av landets hyresbestånd ägs idag av kommunala bostadsbolag. Om man tar hela bostadsbeståndet, så äger de allmännyttiga bostadsbolagen bara 16 procent av detsamma. På 1990-talt låg det på cirka 25 procent.

Det finns flera orsaker till att andelen minskar. Tio kommuner har inga allmännyttiga bostäder alls då man sålt ut, ett flertal kommuner har ombildat sina hyresrätter till bostadsrätter och många har också sålt ut en del till privata fastighetsbolag. Därutöver har det byggts ganska få hyresrätter, men däremot en massa ägda bostäder, vilket gör att den totala andelen i beståndet stadigt minskat.

Här är de tio kommuner som har högst andel allmännyttiga bostäder:

Burlöv 30,6 procent.

Botkyrka 28,9 procent.

Hallstahammar 28,6 procent.

Sigtuna 27,7 procent.

Sundbyberg 35,4 procent.

Göteborg 25,2 procent.

Dorotea 25 procent.

Örebro 25 procent.

Ovanåker 24,6 procent.

Bollnäs 24,3 procent.

Sollentuna kommun ligger på cirka 17 procent (högt räknat), en andel som minskar i rask takt på grund av utförsäljningar och ombildningar till bostadsrätter. Bara under de senaste åren har 161 hyresrätter ombildats till bostadsrätter, och 541 sålts till ett privat fastighetsbolag. Därutöver är cirka 1 300 till salu i detta nu. Dessa sammantaget drygt 1 800 hyresrätter är heller inte allmännyttiga, då de överfördes till andra kommunala bolag för några år sedan.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier