Nyheter

Debatt: Garantera unga ett förstahandskontrakt

Marielinder3
Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder ägnar sin krönika på www.hemhyra.se åt bostadsproblemet för unga vuxna.

Enligt Hyresgästföreningens undersökning är det 213 000 unga vuxna i åldrarna 20 till 27 år som vill flytta hemifrån, men inte kan på grund av bostadsbristen. Det är den högsta siffran på tjugo år.

Drygt 24 procent i åldersgruppen bor fortfarande hemma hos sina föräldrar. För tjugo år sedan var andelen 15 procent.

Linder föreslår därför, med hänvisning till kommunernas lagstadgade bostadsförsörjningsansvar, att kommunerna inför en ungdomsgaranti för unga vuxna under 25 år, som ska erbjudas ett förstahandskontrakt för ett hyresboende.

Detta är inget nytt under solen i och för sig, men är samtidigt ett högst rimligt krav. Vi måste naturligtvis se till att våra unga får bostäder. I Sundbybergs kommun har man idag en fungerande ungdomsgaranti. Se där! Redan i mitten på 1980-talet införde Upplands Väsby kommun en slags ungdomsgaranti (man kallade det dock för något annat). Man byggde helt sonika bostäder för unga vuxna via sitt allmännyttiga bostadsbolag Väsbyhem. De fick hyreskontrakt för dessa bostäder, samt en garanti om att när de fyllt 25 år skulle de erbjudas ett ”vanligt” förstahandskontrakt hos Väsbyhem. Och så blev det. Detta var mycket omdebatterat på sin tid, men det fungerade. De unga hade någonstans att bo.

I Sollentuna skulle vi exempelvis kunna ta tag i detta problem genom att bygga en serie modulhus för unga på kommunal mark via AB Sollentunahem. Och därigenom ge våra unga medborgare möjlighet att faktiskt bli vuxna på riktigt. Det enda som fattas i detta, är politiska beslut och politisk vilja.

Läs Marie Linders krönika: https://www.hemhyra.se/kronikor/37858/.

 

  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier