Nyheter

Debatt: Kommunen vill stoppa byggande av flerbostadshus

Tomas Axelsson IF Metall
Den politiska majoriteten i Sollentuna kommun vill nu stoppa byggandet av flerbostadshus i villaområden efter protester. Tänker man sig behandla hyresgäster och bostadsrättsägare på samma sätt?

Enligt Oscar Nyströmer (M), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, har protesterna haglat in från villaägare i de områden där kommunen gett bygglov för flerbostadshus. Därför har den politiska majoriteten nu ambitionen att helt enkelt stoppa sådant bostadsbyggande.

Kan kännas sympatiskt på ytan – det vill säga att kommunen lyssnar på medborgarna. Men under ytan väntar något annat. Varför är politiker som Nyströmer inte lika tillmötesgående när det gäller bostadsrättsägare och hyresgäster?

Dessa två grupper blir ständigt överkörda av Sollentuna kommun. Ta några exempel. Inte lyssnade kommunen på hyresgästerna på Svalgången i Helenelund där man bland annat vill riva en del hyresrätter i samband med ett byggprojekt. Inte lyssnade man på hyresgästerna och bostadsrättsägarna i Rotebro då de protesterade mot det planerade höghuset invid Rotebro centrum. Inte lyssnade man på hyresgästerna och bostadsrättsägarna i Häggvik som ville ha ett ord med i laget vad gäller de planerade höghusen vid Häggviks station.

Den politiska majoriteten gör helt klart skillnad på folk och folk. Äger du en villa så har du rätt att bli lyssnad på. Men inte om du äger en bostadsrätt, eller bor i hyresrätt.

På toppen av detta finns Sollentunahemsaffären där den politiska majoriteten bland annat ska sälja 2 000 av Sollentunahems hyresrätter till andra bolag. Här vill jag hävda äganderätten. Jag som hyresgäst och medborgare är faktiskt med och äger Sollentunahem. Blir jag vidtalad? Nej. Får jag vara med och diskutera detta? Nej. Får de andra medborgarna i kommunen vara med och påverka denna affär? Nej.

Sådana politiker som Oscar Nyströmer inskränker dels min äganderätt, och dels mina medborgerliga rättigheter. Men villaägarna får allt vara med i processerna, påverka och vara med och bestämma. Är de mer medborgare än vad jag är?

Gör om och gör rätt Oscar Nyströmer, politiker och villaägare!

Thomas Axelsson
Ordförande Hyresgästföreningen Sollentuna
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier