Skip to main content

Nyheter

Vad är egentligen "Stockholmshyror?"

Bild 043
En debattartikel i Dagens Nyheter den 20 februari vållade en storm i alla möjliga media – vill Hyresgästföreningen införa marknadshyror?

Nej, det vill man inte. Debattartikeln fick en lite olycklig rubrik, och många har därutöver missförstått innehållet i såväl artikeln som överenskommelsen om Stockholmshyror.

Egentligen är Stockholmshyror motsatsen till marknadshyror, och samtidigt en återgång till bruksvärdessystemet. Överenskommelsen om marknadshyror har gjorts mellan Hyresgästföreningen region Stockholm, Stockholmshem, Svenska Bostäder och Familjebostäder.

Tidigare försökte parterna förhandla fram ett system man kallade systematisk hyressättning. Det ville sig inte riktigt, och Stockholmshyror kan ses som en utveckling av det systemet.

System som är likadana som Stockholmshyror finns idag i över hundra kommuner i Sverige. Systemet är alltså inte något nytt. Vad gäller Stockholmsområdet så finns det i Botkyrka kommun, och där har man inga marknadshyror.

- ”Det är en återgång till bruksvärdeshyressättning, som det var från början. Vi behöver utveckla och modernisera systemet”, säger Hyresgästföreningen region Stockholms ordförande Simon Safari i en artikel på etc.se.

Denna överenskommelse gäller bara de allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholms stad, och alltså inte Sollentuna.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .