Nyheter

Debatt: Kommunens detaljplaner tar alldeles för lång tid

Ardenfors
Foto
: Sollentuna kommun

Den senaste ”visionen” från kommunens politiska majoritet är byggandet av 200 hyresrätter i Rotsunda gård. Bra så långt – men om hur många år kommer husen att stå där?

Som Sollentunabo är man minst sagt luttrad över kommunens saktfärdighet när det gäller detaljplaner för bostadsbyggande. Det tar en oändlig tid innan spaden kommer i marken. Man kan ju här nämna Väsjöprojektet som nu är inne på sitt artonde år – och det bor fortfarande ingen där.

I Rotsunda gård planeras (eller rättare sagt – politikerna har än så länge en idé) 200 hyresrätter. 100 av dem är tänkta att byggas längs Bollstanäsvägen (nära pizzerian), och ytterligare 100 vid Annerovägen.

Bild 073
Enligt byggnadsnämnden kommer det att ta minst ett och ett halvt år innan detaljplanerna är klara. Det innebär att det åtminstone tar ett till två år till, innan den berömda spaden kan tas fram, och ytterligare ett par år innan någon kommer att bo där. Då landar vi på 5-6 år och är framme vid år 2024 minst. Sannolikt 2025 eller 2026.

Det här håller inte. Självklart så går det att göra detta på kortare tid, men det är inte det som är problemet. Problemet är att den politiska majoriteten inte vill snabba på bostadsbyggandet. Speciellt inte när det gäller hyresrätter.

Stadsbyggnadsnämndens ordförande Thomas Ardenfors (M) säger så här till tidningen Vi i Sollentuna: - ”Sollentunahem har inventerat sin mark och tittat på var man kan förtäta och bygga nytt. Vi vet var vi måste sätta spaden i marken och när för att hinna”.

Byggnadsarbetare
För över femton år sedan gjorde Sollentunahem en likadan inventering på över 60 platser i kommunen. Utav det kom två saker – Armborstvägen i Edsberg byggdes, och senare blev det bostadshus på den tomt som Edsbergs Bio fanns på. Det var allt.

Här ska man komma ihåg att det var samma politiska majoritet som styrde kommunen och Sollentunahem då som det är nu.

Och inte fasiken vet Ardenfors när man måste börja bygga för att ”hinna”! Långbänkens mästare borde inte ens uttala sig om sådant.

Oddsen för att kommunen kommer att tillåta Sollentunahem att bygga 1 500 hyresrätter fram till 2024, är väldigt dåliga. Väldigt dåliga.

  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier