Nyheter

Debatt: Liberalerna gasar på igen med bostadspolitiken

Nyamko Sabuni wiki
Liberalerna har tagit fram en bostadspolitisk rapport – ”Förortslyftet. En plan för att Sverige inte ska ha några utsatta områden år 2030” som ska lösa de bostadspolitiska problemen i vårt land.

Men håller förslagen måttet? Läs själv så får du se.

Övergripande säger man att kronisk brist på bostäder är hämmande för tillväxten och ett hinder för medborgarna att uppfylla sina drömmar. Vackert så, men när lösningen kommer – alla bostäder som byggs i framtiden ska ha fri hyressättning – då ramlar ridån definitivt ner.

Liberalerna inser att fri hyressättning (marknadshyror) kommer att ställa till problem, och det vill man lösa med sociala bostäder (en form av ”social housing”) där boendet är begränsat till fem år. Man vill alltså lösa ett problem genom att skapa två nya.

De här så kallade ”behovsbostäderna” ska de allmännyttiga bostadsbolagen skaka fram och här tänker man sig att uppåt en tredjedel av alla allmännyttiga bostäder ska bli behovsbostäder. Det framgår inte om detta (det handlar om hur många tusen hyresrätter som helst) svarar mot något behov. Är kanske inte nödvändigt i Liberalernas tankevärld?

Det finns ett annat förslag från Liberalerna som går stick i stäv med idén om behovsbostäder ovan. Man vill ha fler ägda bostäder och en lösning på detta är att man ska ombilda många fler av allmännyttans hyresrätter till bostadsrätter. Allt under skenet att man ska ösa bostadsbristen och få bort alla utsatta områden. Och här pratar vi inte om några tusen allmännyttiga hyresrätter som ska ombildas, utan om hundratusentals.

Om det blir färre allmännyttiga hyresrätter så faller ju mycket av idén med behovsbostäderna. Gör det ont att tänka?

Det finns bara ett ställe där rapporten och dess förslag hör hemma – i papperskorgen.

Läs också en mycket intressant artikel om detta av Åsa Johansson, ordförande för Sveriges Allmännytta: https://www.bostadspolitik.se/2020/10/16/problematiskt-forslag-om-behovsbostader/.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier