Nyheter

Debatt: Ren hysteri kring ombildning i Sundbyberg

Bild 043
Det allmännyttiga bostadsbolaget Förvaltaren i Sundbyberg ska ombilda 344 hyresrätter till bostadsrätter. Som om det inte vore illa nog så dyker ett mycket vinstintresserat investmentbolag upp i sammanhanget.

Nu är 344 av Förvaltarens hyresrätter på Bergshöjden i Sundbyberg till salu och ska ombildas till bostadsrätter. Och som vanligt genomförs försäljningen till lågpris på medborgarnas och hyresgästernas bekostnad. Enligt lokaltidningen Mitti ligger priset ”under 85 procent av marknadsvärdet”. Vi som varit med förut vet att priset kommer att vara mycket lägre än så.

Dåliga affärer för kommunen, medborgarna och hyresgästerna. Mycket dåliga.

Men det finns dom som vädrar morgonluft. Plötsligen dyker investmentbolaget Matander upp och erbjuder de hyresgäster som inte kan få lån för att köpa sin hyresrätt, en halv miljon kronor för att Matander ska få köpa genom dem.

Att en av delägarna i Matander bor i en hyresrätt just i Bergshöjden säger ju allt.

Vad såväl Matander som andra missar i denna hunger efter vinst, är var de som nappar på ”halvmiljonerkronorserbjudandet” ska bo sedan. Kravet är ju att Matander ska få ta över lägenheten, vilket innebär att hyresgästen måste flytta. En halv miljon kronor räcker bara till en brevlåda i Stockholm, och att få en hyresrätt är i stort sett omöjligt.

Så – Matanders erbjudande om 500 000 kronor till 54 hyresgäster på Bergshöjden i Sundbyberg leder till problem som hemlöshet.

Och – vem tror att Matander kommer att ta något ansvar för de hyresgäster som nappar på ”erbjudandet”? Det vill säga för deras framtida boende någon annanstans.

Svaret är redan givet – detta ligger inte i Matanders intresse och därför kommer man inte att göra någonting alls.

Här behövs en skärpning av lagstiftningen som hindrar privata företag att ”blanda sig i” på detta vis. Helst skulle lagstiftningen om ”rätt att ombilda hyresrätter till bostadsrätter” tas bort. Denna lagstiftning är rent samhälls- och medborgarfientlig och fyller därutöver inget syfte alls.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier