Nyheter

Delningen av Sollentunahem har fått grönt ljus

Bild 001
I och med Bolagsverkets registrering den 11 maj av tingsrättens beslut att tillåta delning av Sollentunahem, är det nu fritt fram att föra över fastigheter till de fem nya bolagen.

Under senhösten 2016 bildades fem nya bolag i syfte att de ska ta över stora delar av Sollentunahems bestånd.

Sollentunafastigheter 1 AB, 2 AB och 3 AB
Till dessa dotterbolag till Sollentunahem ska 2 000 hyresrätter överföras i syfte att sälja dem till andra fastighetsbolag. För närvarande handlar det om cirka 1 820 hyresrätter.

Sollentuna Kommunfastigheter AB
Till detta bolag kommer ett antal av Sollentunahems kommersiella fastigheter att överföras. Syftet med detta är att kommunen då kan plocka ut mer pengar ur detta bolag, än vad man kan ur AB Sollentunahem. Skillnaden är att Sollentunahem omfattas av lagstiftningen för allmännyttiga bostadsbolag, vilket begränsar möjligheterna att ta ut bland annat vinst. Sollentuna Kommunfastigheter AB omfattas inte av denna lagstiftning. Berörda fastigheter är bland annat Turebergshuset (kommunhuset) och Aniarahuset.

Sollentunas Allmännyttiga Bostäder AB
Hit överförs de hyresrätter som Sollentunahem ska ha kvar. Blir ”Nya Sollentunahem”.

Sollentuna Stadshus AB
Detta bolag utgör toppen på isberget, och är ett kommunalt ägt koncernbolag till vilket Sollentunahem såldes den 31 december 2016. Koncernbolaget äger också bolagen Sollentunafastigheter 1 AB, 2 AB och 3 AB samt Sollentuna kommunfastigheter och Sollentunas Allmännyttiga Bostäder AB.

Sollentunahem har nu två månader på sig att föra över fastigheterna.

I Sollentunahems information om delningen sägs ingenting om de konflikter man har med bostadsrättsföreningar på Malmvägen och i Skälby. Dessa föreningar har enligt beslut i hyresnämnden förköpsrätt om Sollentunahem ska sälja till annat fastighetsbolag. I ägardirektivet från kommunen så ska försäljning till fastighetsbolag och ombildning till bostadsrätter genomföras på Malmvägen. I Skälby handlar det bara om försäljning till andra fastighetsbolag.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier