Nyheter

Debatt: Varför krångla till det med Sollentunahem?

Flygande pengar
Hyresgästföreningen Sollentuna, och andra, är mycket kritiska till förslaget om att sälja ut och stycka upp AB Sollentunahem. Här är några av argumenten.


Finansiering av nyproduktion
(M), (L) och (KD) menar att Sollentunahem måste sälja 2 000 hyresrätter för att bland annat kunna finansiera byggandet av 1 500 nya. Men varför? Sollentunahem är ett stabilt och ekonomiskt starkt bostadsbolag som mer än väl klarar den nyproduktionen utan att behöva sälja någonting alls. Sollentunahem omsatte 635 miljoner kronor under 2015, och gjorde en vinst på 55 miljoner kronor samma år. Dessutom är Sollentunahem det tredje mest ekonomiskt starka allmännyttiga bostadsbolaget i Stockholms län.

Ägandet
(M), (L) och (KD) använder som argument att AB Sollentunahem äger cirka 90 procent av alla hyresrätter i Sollentuna och menar att det är ett problem på den lokala bostadsmarknaden. Problemet är i själva verket att det finns alldeles för lite hyresrätter i Sollentuna, och inte vem som äger dem för det spelar ingen som helst roll.

Bolagets ekonomi
(M), (L) och (KD) gör det till ett problem att AB Sollentunahems soliditet uppgår till den rekordbra nivån 54 procent, och vill att soliditeten ska sänkas till runt 25 till 35 procent. Vari ligger problemet med att vi har ett ekonomiskt stabilt kommunalt bolag som levererar mångmiljonvinster till kommunen varje år?

Vidare har bolaget enligt sitt eget bokslut för 2015 ett marknadsvärde på 8,7 miljarder kronor. Detta innebär en ökning med hela 700 miljoner kronor jämfört med 2014.

 

Protestknappp3

  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier