Nyheter

Det drar ihop sig till hyresförhandlingar

Flygande pengar
Nyligen så kom då det som vi väntat på. De första utspelen om hyrorna för 2021.

Under hösten ska det förhandlas hyror. Vanligen så tecknas ettårsavtal, så förhandlingarna gäller i fösta hand 2021. Men det är också fullt möjligt att göra ett tvåårsavtal. Det har hänt förr, bland annat i Sollentuna.

Fastighetsägarna (som organiserar de privata bolagen) är mest rakt på sak, och kräver hyreshöjningar om 2,5 procent.

Sveriges Allmännytta (f d Sabo) är mer försiktiga, och ställer inga direkta krav utan resonerar mer om en modell. Övergripande menar man att det måste bli en större variation i hyreshöjningarna. Organisationen har tagit fram en vägledning för medlemsföretagen inför förhandlingarna. Vägledningen kan ses som en slags samordning inom Sveriges Allmännytta.

Hyresgästföreningen å sin sida menar att hänsyn till coronapandemin måste tas, och ser skäl till att helt avstå från hyreshöjningar. Hyresgästföreningen pekar också på att företag kan få stöd för lokalhyror, men för hyresgäster finns inget motsvarande.

Sollentuna

Hyresgästföreningen Sollentuna ska förhandla kommande hyror med Sollentunahem och Hembla, samt ett antal väldigt små hyresvärdar (bostadsrättsföreningar med hyresgäster inräknade).

Nytt för i år är att en ny hyresvärd tillkommit. John Mattson Fastighetsföretagen AB etablerade sig i Sollentuna den 4 maj. Bolaget köpte 541 hyresrätter i Rotsunda och Rotebro av Sollentunahem, och är därmed den näst största hyresvärden i Sollentuna efter Sollentunahem.

Vad gäller Sollentunahem sköts förhandlingarna av en förhandlingsdelegation inom Hyresgästföreningen Sollentuna. För förhandlingarna med de privata hyresvärdarna finns ett förhandlingsråd. 
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier