Nyheter

En av skiljelinjerna i svensk bostadspolitik

Nooshi.Dadgostar wiki
Det ena partiet vill stärka allmännyttan och att man ska köpa tillbaka det som sålts. Det andra partiet vill sälja ut, införa marknadshyror och göra det dyrare att bo i hyresrätt.

För lite sedan intervjuades Vänsterpartiets nya partiledare Nooshi Dadgostar om bostadspolitiska frågor av Fastighetstidningen. Dadgostar är starkt emot marknadshyror och vill att allmännyttan ska stärkas.

Hon står fast vid den tidigare partiledaren Jonas Sjöstedts ståndpunkt om att fälla regeringen om man inför marknadshyror för nyproducerade hyresrätter. Dadgostar ser detta som ett steg mot social housing bland annat.

Vidare så anser hon att reglerna i Allbolagen om att allmännyttan ska drivas affärsmässigt ska rivas upp och att de allmännyttiga bostadsbolagen ska, om man kan finansiera det, köpa tillbaka de hyresfastigheter som man sålt. Vi måste låta bostadspolitiken få kosta säger hon, och menar att även utförsäljningarna är en väg mot social housing.

riksdagshuset 20091204HJL 1
I andra änden av den politiska skalan så har Moderaterna lagt en riksdagsmotion om att införa marknadshyror i hela beståndet – alltså inte bara i nyproduktionen som det stadgas i januariavtalet. Detta skulle osvikligen innebära kraftiga fördyringar för hyresgästerna.

Vidare så är det främst just Moderaterna som driver på för att sälja ut allmännyttiga hyresfastigheter till andra fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar. Som om inte det vore illa nog så säljer man också till kraftiga underpriser. Bra dåliga exempel här är kommunerna Stockholm och Sollentuna.

Kan skillnaden bli större?
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Boutvecklare & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier