Nyheter

Utförsäljningen av Sollentunahem uppmärksammad av SVT Stockholm

Bild 001
Idag, torsdagen den 4 mars, publicerade SVT Stockholm två inslag om Sollentuna kommuns utförsäljning av Sollentunahem.

Via dessa länkar kan du se inslagen:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/hyresgaster-sollentunahems-lagenhetsforsaljningar-bryter-mot-lagen

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/trots-loftet-ingen-vinst-har-annu-gatt-till-nya-hyresratter

20 feb 2021 5
För en gångs skull har nu de hyresgäster som berörs av utförsäljningarna fått komma till tals, och då i media. SVT Stockholm har publicerat två inslag om detta denna morgon. Ett där några hyresgäster i Häggvik berättar om hur de ser på utförsäljningen, och ett med en intervju med kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M).

IMG 0403
Med all rätt så är hyresgästerna starkt kritiska till hur Sollentuna kommuns politiska majoritet har skött detta. Förutom ett helt undermåligt informationsmöte i januari har hyresgästerna fråntagits sin lagstadgade rätt till boinflytande i processen.

Vad gäller det andra inslaget så är det intressant att se hur Henrik Thunes svänger sig i intervjun.

Henrik Thunes
Vad Thunes inte säger

Henrik Thunes påstår att Sollentunahem sedan länge är ett förvaltande bostadsbolag, och måste ”ställas om” till ett producerande vilket enligt honom tar tid. Detta ska vara förklaringen till att man ännu inte börjat bygga de 1 500 utlovade hyresrätterna som är skälet till utförsäljningen. Det är intressant att notera att Sollentunahem i detta nu producerar 133 hyresrätter i kvarteret Esset i Edsberg och under hösten börjar bygga ytterligare hyresrätter i just Edsberg. Ställa om?

Thunes pratar lite dimmigt om ”paket” i intervjun, men han berättar inte vad det innebär. Det kan vi tala om här. ”Paketen” är de tre dotterbolag (Sollentuna Fastigheter AB 1, 2 och 3) där man lagt drygt 1 800 av Sollentunahems hyresrätter som ska säljas till andra fastighetsbolag. Bolag 1 är redan sålt – 541 hyresrätter såldes till John Mattson Hyresfastigheter AB i december 2019. Bolaget tog över fastigheterna den 4 maj 2020. Nu är bolag 3 till försäljning, närmare 400 hyresrätter i Häggvik, Skälby och på Malmvägen i Tureberg.

Henrik Thunes berättar heller inte varför hyresrätterna har ”förpackats” i dotterbolag till det kommunala koncernbolaget. Det är mycket enkelt – handlar om avancerad skatteplanering. Genom att sälja hyresfastigheterna i ett bolag (det vill säga sälja bolaget), så slipper ägaren Sollentuna kommun att betala reavinstskatt.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier