Skip to main content

Nyheter

En halvsanning är också en lögn

Timbro utan platta logo
Ännu en gång är Timbro ute och gör bort sig.

I Nya Wermlandstidningen (av alla tidningar i landet!) ondgör sig tankesmedjans (eller snarare bolagshögerns propagandacentral) jurist Adam Danieli över att Hyresgästföreningen minsann skattefinansieras.

Problemet med det är att det inte är sant. Men Timbro är ju inte direkt kända för att ha någon större respekt för sanningen.

Det Daineli syftar på är hyressättningsavgiften som alla hyresgäster betalar via sina hyror. Den omfattar hela 12 kronor per månad, men det är ingen skatt – det är en avgift.

Avgiften finansierar Hyresgästföreningens kostnader för att förhandla hyrorna för alla hyresgäster, inte bara för medlemmarna. Ett enkelt, billigt och effektivt system så att hyresbostadsmarknadens parter kan utföra det uppdrag man har från riksdagen – att förhandla hyror och andra villkor på hyresbostadsmarknaden.

Detta vet säkerligen Danieli om, men väljer att vränga rätt rejält på sanningen. Danieli kanske skulle ägna sig mer åt juridik, och mindre åt debatt och opinionsbildning?

Men självklart när det gäller Timbro så räcker det ju inte med en fadäs, det finns flera. Som alltid.

På tre ställen i artikeln skriver Danieli ”den socialdemokratiska Hyresgästföreningen” på tre ställen, och på ett ställe att Hyresgästföreningen är en del av socialdemokratin. Hyresgästföreningen är för det första inte någon del av det socialdemokratiska partiet – och har aldrig varit det, och för det andra är Hyresgästföreningen en partipolitiskt obunden ideell organisation.

Också det vet ju naturligtvis Danieli.

Danieli menar vidare att den svenska hyresmarknaden fungerar sämst i Europa. det är inte sant det heller, för den svenska hyresmarknaden fungerar klart bäst i hela Europa. Han påstår också att den svenska hyresmarknaden har kraschat, vilket då inte heller är med sanningen förenligt.

Sist men inte minst så menar Danieli att Socialdemokraterna har upprätthållit detta ”tvångssystem” med ”dold” och ”privat” skatt till den ”breda socialdemokratin”.

Om nu inte Adam Danieli har uppmärksammat det, så kan jag upplysa honom om att de borgerliga regeringar som vi hade under perioden 2006-2018 inte rörde i detta system alls. Det tyckte det var bra för hyresbostadsmarknaden. Är inte då också de borgerliga partierna skyldiga till detta ”dolda” skattesystem?

Att de bara orkar, stollarna på Timbro…
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .