Skip to main content

Nyheter

Hyresgästföreningen lanserar renoveringspaketet Renovera Sverige

Marielinder3
Under 2023 kommer cirka 34 000 hyresgäster i landet att genomgå större renoveringar, och då behövs det mer ordning och reda.

Infasning: Ett krav på infasning av all ny hyra införs, där hyrorna inte tillåts höjas mer än fem procent utöver den årliga justeringen. Hyreshöjningar som är större än så ska istället fasas in till dess att den nya hyran är nådd.

Renoveringsstöd: Ett stöd vid omfattande renovering införs. Stödet syftar till att underlätta renovering och infasning av ny hyra. Stödet gynnar långsiktiga ägare med en försiktig renoveringsstrategi och tillgängliggör fler lägenheter för den kommunala kön eller för fördelning av sociala skäl. Stödet täcker 40 procent av infasningsförlusten, kostnaden för infasning som uppstår av skillnaden mellan den nya hyran och den rabatterade hyran som ska betalas fram till dess att den nya hyran har fasats in. Renoveringar som använder metoder som är mer miljöanpassade än vad som är gängse gynnas med en miljöbonus, där stödet täcker 50 procent av infasningsförlusten.

Energieffektiviseringsstöd: Det tidigare stödet för energieffektivisering, som finns juridiskt men inte längre finansieras i och med höstbudgeten 2021, fungerade bra och bör i huvudsak behållas så som det är formulerat, samt återfå sin finansiering. En återfinansiering skulle kosta omkring en miljard årligen.

Moms på hyra: En låg moms på hyran skulle sänka kostnaden för omfattande renoveringar. Moms skulle även underlätta genomförandet av nödvändiga renoveringar i hyreshus på svaga marknader och minska ojämlikheten i beskattningen mellan upplåtelseformerna. En momsreform skulle kosta ungefär 15 miljarder årligen.

Skattefria underhållsfonder: Periodiseringsfonder, eller skattefria underhållsfonder, underlättar för bostadsbolag att sköta löpande underhåll på ett mer effektivt sätt och stärker hyresgästernas rätt till löpande underhåll.

Förstärkt bostadsbidrag: Ett förstärkt bostadsbidrag behövs bland annat för att säkerställa trygghet i boendet i samband med renoveringar. Inkomstgränserna behöver vidgas för att uppdatera gränserna till inkomstutvecklingen.

Kostnader: I huvudsak kommer kostnader för renoveringarna att hanteras av fastighetsägare och hyresgäster. Förslaget innehåller delar där staten är med och betalar. Renoveringsstödet beräknas kosta omkring 760 miljoner år 2023, för att sedan minska till omkring 250 miljoner årligen mot slutet av 2020-talet.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .