Skip to main content

Nyheter

EU - hyresrätten viktig för en fungerande bostadsmarknad

eulogga
Den 23 februari presenterade EU sin så kallade landrapport om Sverige. I den har hyresrätten och den svenska bostadsmarknaden fått stor betydelse.

EU-kommissionen uppmärksammar bland annat att det finns en orimlighet i den skattemässiga obalans som finns i Sverige vad gäller ägda och hyrda bostäder. Till hyresrättens nackdel. Vidare också att man konstaterar att ett ökat utbud av hyresrätter ökar valfriheten på bostadsmarknaden. Kommissionen konstaterar också att skuldsättningen för boendet i Sverige är väldigt hög, och att hushållen förväntas bära den största delen av risken för den mer eller mindre skenande skuldsättningen.

- ”Det är tillfredsställande att EU-kommissionen ser att Sverige har ett unikt hyressättningssystem baserat på kollektiva hyresförhandlingar mellan marknadens parter. De har dock fortfarande svårt att förstå att bruksvärdet motsvarar hyresgästkollektivets värdering av bostadens hyra på en marknad i balans, inte marginalprissättning av en enskild konsuments betalningsvilja på en marknad i obalans”, säger Hyresgästföreningsekonom Mariell Juhlin i ett pressmeddelande.

Mariell Juhlin säger vidare att det är förvånande att EU-kommissionen hävdar att hyresmarknaden är trögrörlig. Statistik från Sverige visar att rörligheten i det hyrda beståndet är långt högre än i det ägda beståndet. Detta går även i linje med internationell forskning.

Läs pressmeddelandet via denna länk - https://www.hyresgastforeningen.se/pressmeddelanden/1823855/eu-kommissionens-landrapport-pekar-pa-hyresrattens-betydelse-for-en-fungerande-bostadsmarknad.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .