Nyheter

Inför tredje vågen av ombildningar av Sollentunahems hyresrätter

Sedelbuntar Klacksparken
I december drev den politiska majoriteten i Sollentuna igenom att ombildningarna av Sollentunahems hyresrätter till bostadsrätter ska fortsätta.

Långt ifrån alla hyresgäster som berörs av detta, känner till att just deras bostäder står inför ombildningar. Varken kommunen eller Sollentunahem har informerat hyresgästerna trots att det nu är mer än två månader sedan beslutet togs i kommunens fullmäktige.

Historik
Ombildningsvågen i Sollentuna startade i mars 2006. Då kom ett pressmeddelande från det dåvarande Folkpartiet som meddelade att den politiska majoriteten vill ombilda Sollentunahems hyresrätter. Ett av många argument för detta, har sedan dess varit att man anser att det är för hög koncentration av hyresrätter i vissa områden och att man vill se blandade boendeformer. Ett argument som blir allt mer ihåligt. I Sollentuna finns idag fler bostadsområden med en total koncentration av ägda bostäder – det vill säga inga hyresrätter alls.

De första ombildningarna
Genomfördes under 2007 och 2008. Sollentunahem hade då flera ombildningar på gång samtidigt, vilket gjorde att det blev väldigt rörigt. Drygt cirka 10 procent av lägenheterna ombildades under de åren. Först ut var Kummelby i Helenelund. Sedan kom Helenelunds centrum (där allt är bostadsrätter idag), Viby, Norrviken, Rotebro och Turebergs gård.

Sollentunahem satte ner foten
I längden blev det ogörligt för Sollentunahem med alla dessa ombildningar så bolagsstyrelsen beslutade i oktober 2008 att ta en ombildning i taget och upprättade en lista:

Vasavägen i Rotebro, 124 lägenheter
Pilvägen i Helenelund, 120 lägenheter
Pilvägen i Helenelund, 120 lägenheter
Stupvägen i Helenelund, 140 lägenheter

Vänortsstråket i Tureberg, 188 lägenheter
Sturevägen/Kung Hans väg i Rotebro, 124 lägenheter.

Dessa 816 hyresrätter ombildades mellan maj 2009 och mars 2016.

Med på listan fanns också Malmvägen 12 med 72 lägenheter. Där tackade dock bostadsrättsföreningen nej till Sollentunahems priserbjudande.

Enligt Sollentunahem har man fram till nu ombildat cirka 25 procent av det ursprungliga beståndet. Det är mest av alla allmännyttiga bostadsbolag i hela Sverige. Därutöver sålde man norra Malmvägen med cirka 450 hyresrätter till Wallenstam, som i sin tur senare sålde till Carnegie.

Vad händer nu?
Kommunfullmäktige har i ägardirektiven till Sollentunahem pekar ut tre områden där man vill se ombildningar – Rotsunda, Rotebro och Malmvägen.

Rotsunda
Här finns 353 hyresrätter idag. I området finns sedan länge två bostadsrättsföreningar som gör anspråk på 54 lägenheter på Rusthållarevägen 6-16 samt 39 lägenheter på Rusthållarevägen 1-2, 4. Inga ombildningar har skett i området tidigare. I Rotsunda finns inga bostadsrätter.
Bild 009

Rotebro
Omfattar efter flera ombildningar på Sturevägen, Kung Hans väg samt Vasavägen 493 hyresrätter. Inga bostadsrättsföreningar finns som anmält intresse hos Sollentunahem.
Kung Hans väg 3

Malmvägen
Malmvägen Wiki
Här har Sollentunahem 1 398 hyresrätter kvar sedan försäljningen av den norra delen till Wallenstam. Inga ombildningar har genomförts på den östra delen av Malmvägen tidigare. Inga bostadsrättsföreningar finns som anmält intresse hos Sollentunahem. Dock bildades en den 6 februari för cirka 150 hyresrätter på Malmvägen 10-12.

  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier