Nyheter

Expressen har både rätt och fel

Expressen wiki
I en rad debatt- och ledarartiklar ondgör sig tidningen Expressen och några av dess samarbetspartners över Hyresgästföreningen. Inget nytt under solen.

Expressen har sedan en tid lämnat stort utrymme åt Timbro som i vanlig ordning förklarar krig mot allt vad folkrörelse heter med marknadsliberala fanor vajande i vinden. Men man publicerade också den 24 mars en ledarsida i ämnet – vilket betyder att tidningen själv tar ställning, och inte bara upplåter plats åt andra.

Ledarskribenten Patrik Kronqvist menar att Hyresgästföreningen försöker skrämma upp hyresgästerna med rena påhitt om marknadshyror. Det har han delvis rätt i - det förslag utifrån januariavtalet som nu ligger på regeringens bord omfattar bara hyror för nyproducerade hyresrätter. Inte hela hyresbeståndet.

Vi tar det från början.

I januariavtalet kom parterna överens om att införa marknadshyror för nyproducerade hyresrätter. I sak så skiljer det sig inte direkt från det system som redan finns, det vill säga presumtionshyror för nyproducerade hyresrätter. Skillnaden består nog mest i att man använder ordet marknadshyra istället för presumtionshyra. Vi får se hur detta verkligen blir då förslaget hamnar på riksdagens bord senare i år.

Vad Kronqvist helt blundar för är att om detta förslag går igenom i riksdagen, så är dörren vidöppen för marknadshyror i hela beståndet. Och det är det som Hyresgästföreningen agerar mot. I sammanhanget är det värt att nämna att Moderaterna sent i höstas återigen lade en motion till riksdagen om att införa marknadshyror i hela beståndet, så hotet finns där på riktigt.

Vidare så har Kronqvist läst på dåligt vad gäller Rambolls studier om effekterna av om marknadshyror införs i hela hyresbeståndet. Han har helt missat ordet ”om”. Hyresgästföreningen påstår inte att detta ligger i förslaget om att införa marknadshyror för nyproduktionen.

Om man då tar och lägger ihop ett och ett, så blir det två. Utifrån bland annat Moderaternas riksdagsmotion, så får man de effekter som Rambolls studier visar. Detta handlar alls inte om någon skräckpropaganda. Det handlar om att visa hur ett införande av marknadshyror i hela beståndet drabbar hyresgästerna. Menar Kronqvist och Expressen att man inte får tala om det bara för att det inte passar tidningens och dess ledarskribenters åsikter?

Lustigt nog så citerar Kronqvist just det som jag påpekar ovan. Citat: ”Hyresgästföreningen befarar att utredningen, om förslagen går igenom, skulle kunna innebära att dörren öppnas för marknadshyror även för befintliga lägenheter på sikt”. Slut citat.

Detta väljer Kronqvist bort. Trots att just detta är högst relevant i sammanhanget och också motsäger hans påståenden.

Journalistik?
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier