Nyheter

Hembla mig hit och Hembla mig dit...

Norra Malmvägen Hembla
Nyheten om att Hembla antagits som medlem i organisationen Sveriges Allmännytta slog ner som en mindre bomb nyligen. Om detta finns det självklart mycket tyckande.

Att Hembla (f d D. Carnegie) idag är Sveriges största privata fastighetsägare ska inte tas som intäkt för att allt är bra och seriöst. Verkligen inte, men det finns tyvärr tecken på just det.

Sveriges Allmännyttas ställningstagande i och med att man antog Hembla som så kallad associerad medlem nyligen, har skapat ett stort förtroendeproblem för organisationen. Jag ska förklara.

Det finns kriterier för detta medlemskap, som i korthet går ut på att fastighetsbolaget ska ta aktiv del i lokalsamhället, arbeta för att förbättra integrationen och delta i det sociala arbetet på orten. Vidare också att man ska vara en långsiktig ägare som tar socialt, ekonomiskt och ekologiskt ansvar.

Var passar Hembla in i detta?

Från Hyresgästföreningens sida så ser vi helt andra saker. Vi har tre större bostadsföretag i Sollentuna – Sollentunahem, John Mattson och just Hembla. Hembla (som är det minsta av de tre ovan nämnda med 454 hyresrätter i Tureberg) är det bolag som vi har absolut mest problem med. De svarar för ungefär dubbelt så mycket problem som de andra två tillsammans i smått och i stort.

För att ta några exempel: under de år som Hembla ägt dessa hyresrätter har området varit en konstans byggarbetsplats – de borras, bullras osc i all oändlighet och det blir aldrig färdigt, det påbörjas mängder av upprustningar som inte färdigställs – hyresgäster får leva i månader utan golv, badrum, fungerande kök osv, bolaget har inte genomfört de lagstadgade ventilationsmätningarna av bostäderna trots påtryckningar från Hyresgästföreningen och Sollentuna kommun, bolaget har på gårdarna ett flertal trasiga lekredskap där det är uppenbara risker för att barn ska skada sig vid användning. Listan kan göras längre.

Vi ser inte några som helst spår av att Hembla enligt kriterierna till exempel tar aktiv del i lokalsamhället eller tar socialt och ekonomiskt ansvar.

Detta stämmer väldigt, väldigt illa med de kriterier som Sveriges Allmännytta satt upp. Efter kritik från bland annat Clara Lindblom (V) hamnade både Hembla och Sveriges Allmännytta i försvarsställning. Mest Sveriges Allmännytta som tagit detta väldigt dimmiga beslut.

Och det är här det där med trovärdigheten kommer in. Går det att lita på Sveriges Allmännyttas intentioner och göranden och låtanden hädanefter? Är denna organisation verkligen seriös?

Kommer man också ta in Sveriges mest ökända fastighetsägare Ballo Zachrisson som medlem genom ytterligare tänjande på sina egna kriterier?  

Läs mer om detta:

https://www.sverigesallmannytta.se/tre-nya-associerade-medlemmar-i-sveriges-allmannytta/

https://www.nyhetsbyranjarva.se/obegripligt-att-hembla-slapps-in-i-sveriges-allmannytta/

https://www.nyhetsbyranjarva.se/clara-lindholm-borde-valkomna-hemblas-medlemskap-i-sveriges-allmannytta/
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier