Nyheter

Fackförbund bygger hyresrätter

drevan 2
Bland annat Kommunal började redan i våras att bygga hyresrätter. Nu fortsätter Kommunal och Byggnads tillsammans med Riksbyggen att bygga hyresrätter.

Kommunal bygger 163 hyresrätter i Jönköping. Hyresrätterna ingår i ett större projekt med sammanlagt 500 lägenheter. Tanken är att hyran ska ligga under allmännyttans nivå. Detta görs möjligt genom att man minskat ytan i syfte att få fram flera mindre lägenheter. Därmed avstår Kommunal från att ta ut så mycket hyra som möjligt, vilket privata fastighetsägare gör. En tanke kring detta är att förbundets medlemmar också ska ha råd att bo i området, men någon förtur för Kommunals medlemmar är inte aktuell.

I somras startades byggandet av 228 hyresrätter i Lund. Bygget sker i samarbete mellan Kommunal, Byggnads och Riksbyggen. De bägge förbunden äger tillsammans 81 procent, och Riksbyggen 19 procent.

Att det är Riksbyggen som man samarbetar med är naturligt. Kommunal och Byggnads är två av de stora andelsägarna i folkrörelsebolaget Riksbyggen.

Utöver detta är också ett byggprojekt under uppsegling i Gustavsberg på Värmdö. Där har Kommunal, Byggnads och Riksbyggen fått en markanvisning av kommunen. Det är inte klart om byggprojektet blir av, eller hur många lägenheter det kan bli. Man tittar också på möjligheterna i andra områden, till exempel Västerhaninge.

Här slår fackförbunden två flugor i en smäll – dels ger fastighetsägandet bra avkastning på det insatta kapitalet, dels gör man samhällsnytta i en tid då bostadsbristen är minst sagt skriande.

Man ska nog inte ta det för otroligt att vi får se mer av detta från dessa fackförbund, men även från andra förbund framöver.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier