Skip to main content

Nyheter

Felaktiga uppgifter i lokalmedia

15dec2
Angående kommunens utförsäljning av Sollentunahem, så har felaktiga uppgifter dykt upp i en av lokaltidningarna.

I lokaltidningen Vi i Sollentunas nummer 43/2017 finns en artikel som handlar om att Sollentunahem hos Hyresnämnden ansökt om dispens från den så kallade hembudsrätten, vilket är riktigt.

Vad som dock inte stämmer med verkligheten är följande text: CITAT – ”egentligen måste de (läs Sollentunahem) först erbjuda befintliga hyresgäster att köpa, enligt den så kallade hembudsskyldigheten” – SLUT CITAT. Någon närmare förklaring till vad som menas med denna text, står inte att finna i artikeln. I en annan del av artikeln så nämns det att utförsäljningarna handlar om cirka 2 000 hyresrätter.

Sollentunahem är alls inte skyldigt att erbjuda alla befintliga hyresgäster att köpa i de fastigheter som man avser att sälja till andra fastighetsbolag. Det gäller endast de fastigheter där bostadsrättsföreningar bildats, som är registrerade och dessutom gjort anspråk på att köpa – eller rättare ombilda hyresrätterna till bostadsrätter.

Så – alla de cirka 2 000 hyresgästerna i denna utförsäljningsaffär äger inte någon hembudsrätt.

Ett praktiskt exempel – för några år sedan så sålde Sollentunahem 454 hyresrätter på norra Malmvägen till Wallenstam (som senare sålde fastigheterna till D. Carnegie & Co). Där fanns inga bostadsrättsföreningar som gjorde anspråk på att få ombilda till bostadsrätter, och heller ingen som kunde göra anspråk på hembudsrätt.

Rätt ska vara rätt.

Länk till ovan nämnda artikel: http://pdf.direktpress.se/flashpublisher/magazine/17955.

 

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .