Nyheter

Har bostadsministern social housing som mål?

Peter Eriksson
Uttalanden i Dagens Industri pekar åt det hållet.

Och vad är då social housing?

För det första så finns inte detta fenomen i Sverige. Social housing är vanligt i bland annat Storbritannien, och innebär subventionerade bostäder (hyresrätter) för medborgare med låga inkomster. I dessa lägenheter/bostadsområden får bara medborgare med låga inkomster bo, det vill säga upp till ett visst tak. De med högre inkomster har inte rätt till en lägenhet i dessa områden. Social housing har visat sig vara såväl segregerande som stigmatiserande. De som hamnar i dessa bostadsområden fastnar där, inte minst av ekonomiska skäl.

Hyreshus Wiki
I Sverige har vi en annan modell och ser på individen medborgaren, istället för boendeformen i sig. Den som inte kan försörja sig av olika skäl, får istället ett ekonomiskt stöd (försörjningsstöd) som också innefattar boendekostnaden.

Så här säger bostadsminister Peter Eriksson (MP) i ett uttalande i Dagens Industri:

- ”Varken allmännyttan eller de privata värdarna har varit intresserade av att ta fram bostäder för alla, utan fokuserat på betalningsstarka segment”.

- ”Till slut blir det nödvändigt (med social housing, reds. anm.). Varför har vi allmännyttiga bostadsbolag om de bara ska konkurrera om dem som är väldigt betalningsstarka?

Hyresgästföreningen tar bestämt avstånd från idén om social housing, då detta inte är en lösning på någonting. Istället skapar detta system en massa oönskade sociala problem i vårt samhälle.

Hyresgästföreningen ser också modellen med social housing som en öppning till marknadshyror.

Det finns ingen anledning att ”pröva” denna boendeform, då vi av erfarenheter från andra europeiska länder redan vet att det inte fungerar som avsett.

Att det kan låta bra räcker inte.

Länk till artikel om ämnet i Dagens Arena: http://www.dagensarena.se/innehall/hyresgasterna-rasar-mot-ministerns-fattigbostader/.

 

  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier