Nyheter

Finns det hopp för allmännyttan?

Edsberg2
Lite som mot alla odds så kan man se lite av överlevnadshopp för allmännyttan sedan 2018.

De allmännyttiga bostadsbolagen i Sverige äger 827 400 av landets nära fem miljoner bostäder. Det låter mycket i och för sig, men utvecklingen har gått baklänges de senast trettio åren. På 1990-talet var cirka 25 procent av alla bostäder ägda av allmännyttan, idag är det endast 16 procent.

Dock finns ett ljus i tunneln. Under 2018 ökade allmännyttan med 2 800 nya bostäder. Ett klart trendbrott. Under 2019 var ökningen hela 9 600 bostäder.

Nyproduktionen under de senaste åren har också visat att i vissa kommuner så byggs det fler hyresrätter än bostadsrätter. Även det ett trendbrott.

  • - Det har nog inte byggts så här mycket sedan början av nittiotalet och innan dess miljonprogrammet. Sedan är frågan om det byggs så mycket så att det märks i det totala beståndet. Även om man bygger mycket så kan det vara fler bostadsrätter som byggs, säger Marin Grander, bostad- och urbanforskare vid Malmö universitet, i ett uttalande till tidningen Dagens Arena.
Läs artikel om allmännyttan på dagensarena.se: https://www.dagensarena.se/innehall/allmannyttan-vaxer-en-drastisk-forandring-som-sker/.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier