Skip to main content

Nyheter

Hyresgästföreningen Sigtuna driver språkcafé

grannfika
Våren 2016 startade Hyresgästföreningen Sigtuna ett språkcafé för nyanlända. Något som nu är mer eller mindre en succé.

Nu genomförs språkcaféet varje tisdagskväll mellan 18.00 och 20.00 i Hyresgästernas Hus i centrala Märsta. Allt mellan 15 – 25 personer kommer var vecka. Verksamheten genomförs i samarbete med bostadsbolagen Sigtunahem, Rikshem och D Carnegie. Ibland medverkar anställda från dessa bostadsbolag på språkcaféerna. Varenda gång är det flera förtroendevalda från Sigtunaföreningen med, vilka också är de som organiserar det hela.

Verksamheten finansieras via boinflytandemedel från ovan nämnda bolag. Verksamheten omfattar också hjälp med läxläsning.

Hyresgästföreningen Sigtuna ser att det finns behov av att starta upp språkcaféer även i kommundelarna Sigtuna, Rosersberg och Valsta. I nuläget har föreningen inte de resurser som krävs för att starta fler språkcaféer, men ser tydligt behovet av dem.

Ett gott betyg för verksamheten i Märsta är att flera deltagare har uttryckt att Hyresgästföreningens språkcafé är bättre än att delta i SFI (svenska för invandrare). Majoriteten av deltagarna på språkcaféet kommer från kommunens SFI-undervisning.

Deltagarna kommer bland annat från följande länder:
Syrien
Bosnien
Eritrea
Kroatien
Somalia
Polen
Argentina
Irak
Vietnam
Chile
Venezuela
Afghanistan
Pakistan
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .