Nyheter

Hyresgästföreningen: Fler hem nu!

1 16 jDV9mZTtbf 477x320
Sedan en tid bedriver Hyresgästföreningen en kampanj för att få fart på bostadsbyggandet i landet. Och då är i första hand tanken att det ska byggas fler hyresrätter. Häng med i kampanjen på www.flerhem.nu.

Enligt Hyresgästföreningen behövs det byggas 200 000 hyresrätter fram till år 2025. Här har man draghjälp av regeringen som vill bygga 250 000 nya bostäder. I detta måste staten och kommunerna ta ansvar så att det verkligen byggs bostäder, och till kostnader som folk har råd med. Det kan bara ske via politiska beslut, för den så kallade marknaden kan inte lösa detta akuta bostadsförsörjningsproblem.

Konkreta förslag från Hyresgästföreningen:

Det här kan staten göra!

Investeringsstöd och förmånliga lån
Staten borde införa ett investeringsstöd så att det kan byggas fler hyresrätter till rimliga kostnader. Vidare borde staten införa ett lån med schyssta villkor till företag som vill bygga hyresrätter.

Infrastruktur och fler hem
Det är bra att man lätt kan ta sig till olika delar av landet, men man måste ju bo också! Därför är det smart att koppla ihop satsningar på infrastruktur med krav på att det byggs hyresrätter.

Rättvis skatt för hyresrätter
Idag kostar en nybyggd hyresrätt mycket mer än vad en nybyggd bostadsrätt gör. Rättvisa skatter och villkor borde vara en självklarhet.

Det här kan kommunerna göra!

Stora öron och analys
Politikerna måste lyssna med stora öron på vad invånarna behöver och ha en dialog. Därefter behövs en ordentlig analys av bostadsbehovet i kommunen, för att planeringen ska hamna rätt.

Bra framförhållning
Politiker måste se till att det finns mark tillgänglig för byggande, gärna innan byggföretagen vill dra igång så att det inte blir fördröjningar.

Förstärk med duktigt folk
Det behövs ännu fler planerare, arkitekter och bygglovshandläggare som tänker nytt och ser möjligheter!

Mer mark till bra pris
Mark som det kan byggas hyresrätter på måste göras tillgänglig, och den måste vara överkomlig för byggföretagen att köpa.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier