Nyheter

Hyressänkningarna i Berlin prövas rättsligt

Berlin wiki
Under 2019 fattades ett politiskt beslut i Berlin om att sänka hyrorna. Då alla inte uppskattade detta, ska frågan nu upp i domstol.

Innan beslutet om hyressänkning, vilket berörde hundratusentals hyresgäster i Berlin, fördubblades hyrorna under några få år. Detta ansåg den rödgröna majoriteten i Berlin som helt förkastligt, och beslutade först om att införa ett hyrestak (2019) vilket innebar kraftiga hyressänkningar, och sedan om ett hyreshöjningsstopp (2020) under fem år.

Hyresvärdarna och oppositionspartierna tog detta som en slags krigsförklaring, och har nu drivit frågan till domstol. De menar att Berlins stad inte har rätt att fatta beslut om hyrestak och hyresstopp och att detta inte är förenligt med Tysklands grundlag. Under våren 2021 kommer således den federala domstolen i Karlsruhe att behandla detta. Förväntningen är att frågan ska vara avgjord under det andra kvartalet i år.

Flygande pengar
Om domstolen finner att staden inte hade rätt att fatta dessa beslut, kan hyresgästerna bli återbetalningsskyldiga retroaktivt på mellanskillnaden. Det vill säga tvingas att betala den högre hyran i efterskott. Av naturliga skäl så uppfattar många hyresgäster detta som helt orimligt.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier