Nyheter

I ombildningarnas spår…

bildcollage
Som väntat så uppenbarar sig nu konsekvenserna av den ombildningshysteri som rått i flera år i Stockholms län. Mer än en ombildad bostadsrättsförening har rejäla problem med ekonomin. Förväntningen är att flera konkurser bland ombildade bostadsrättsföreningar står för dörren. Inte minst i Sollentuna kommun där glädjekalkylerna avlöste varandra för några år sedan.

För dagen står en ombildad bostadsrättsförening på Henriksdalsberget i Nacka på löpsedeln. Föreningen har samlat på sig ett underkott om 15 miljoner kronor, och vill nu höja hyrorna för sina resthyresgäster (de vill säga de som inte ville köpa sin lägenhet vid ombildningen, och som bor kvar som hyresgäster hos bostadsrättsföreningen).

Och det är inga dåliga hyreshöjningar man kräver – mellan 11 och 28 procent.

Bostadsrättsföreningens ordförande säger till tidningen Hem & Hyra att anledningen till den dåliga ekonomin är att hyresrätterna såldes för billigt. Bara det talar ju med all önskvärd tydlighet om att de som ombildat inte fattat vad det var frågan om. Tvärtom så är ju ett lågt pris en fördel för bostadsrättsföreningens ekonomi. Så – det är alltså någon annanstans det kniper. De vill säga – bostadsrättsföreningen gick på knepet med ekonomiska glädjekalkyler och kan uppenbart inte hantera vare sig föreningen eller dess ekonomi.

Så blir det när vare sig säljare eller köpare vet vad man håller på med, eller förstår konsekvenserna av sitt görande och låtande.

Utöver hyreshöjningskraven så uppger bostadsrättsföreningen att man höjt avgiften för bostadsrättsinnehavarna med 16 procent. Även det talar för sig självt.

Tyvärr kommer det att komma mer av denna vara. Ombildade bostadsrättsföreningar som sätts i konkurs, och enskilda personer som får skulder för resten av livet för att de lät sig luras av ombildningsivrare och ombildningskonsulter som spred glädjekalkyler omkring sig. Och som dessutom fick oförtjänt bra betalt för att genomföra ett såväl dåligt som omoraliskt uppdrag.

  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier