Skip to main content

Nyheter

Läsunderhållning: Sprängämnesfabriken som sprängdes

Explosision wiki
Den 24 oktober 1882 small det till ordentligt i Rotebro. Ett av husen vid Norrvikens sprängämnesfabrik exploderade och jämnades med marken. Tre anställda dog i explosionen.

Sprängämnesfabriken, som tillverkade krut, var den första industrietableringen i Sollentuna och startade sin verksamhet 1877. Den byggdes vid sjön Norrviken i Rotebro, på samma plats som Wesströms verktygsfabrik senare skulle etableras. Verktygsfabriken finns kvar än idag, dock inte verksamheten.

Som alltid med sprängämnesfabriker så placerades de vid en sjö, gärna med ett berg eller åtminstone en höjd bakom. Tanken med detta var att om det skulle explodera, så tvingades tryckvågen ut över sjön och skadorna skulle på det viset minimeras i den mån det gick.

Denna ödesdigra dag strax efter 11.00 på förmiddagen exploderade det så kallade gelatineringshuset vid fabriken. På den tiden var gelatinering en synnerligen riskfylld hantering. Med hjälp av värme löser man upp så kallat bomullskrut i sprängolja. Vad som orsakade explosionen är inte känt, men något gick fel.

De tre omkomna var arbetarna Johansson och Lindrot samt ingenjören J. Sterner. De två arbetarna var inne i huset och av dem återstod bara slamsor, som bland annat hängde i träden efter explosionen. Sterner var utomhus när smällen kom och dödades sannolikt av den enorma tryckvågen. Hans kläder var delvis avslitna då han återfanns, men han hade inga stora yttre skador.

Tur i oturen så fanns det inte så mycket sprängmedel i gelatineringshuset vid tillfället (”30 skålpund massa” – cirka 13 kilo). Hade det varit det så hade olyckan fått betydlig större dimensioner.

Så här avslutades en artikel om händelsen i Dagens Nyheter den 25 oktober 1882:
Den så olyckligt omkomne ingeniören Sterner hade vistats vid fabriken endast ett par månader, men hade dock redan tillvunnit sig allmänt förtroende. Arbetarne voro dugliga och bra karlar som lemna efter sig enkor med hvardera tre barn i mycket fattiga omständigheter”.

Sprängämnesfabriken lades ner 1902.

Fotnot
Samtliga historiska artiklar har tidigare publicerats på webbtidningen Din Lokaltidning som drevs 1999-2015 av kooperativet Din Röst.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .