Nyheter

Debatt: Misshandeln av allmännyttan

Sollentuna kommunhus Wiki
Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra publicerade häromdagen en artikel om kommunernas vinstuttag ur sina allmännyttiga bostadsbolag. Det handlar om mycket pengar för hyresgästerna, men det är trots allt inte det värsta.

Läs artikeln via denna länk: https://www.hemhyra.se/nyheter/kommuner-plockar-ut-miljarder-ur-allmannyttan/.

Enligt Hem & Hyra så plockade Sollentuna kommun ut lite drygt 56 miljoner kronor i vinst ur det kommunala bolaget Sollentunahem AB under perioden 2014-2018. Men det är i det lilla trots allt.

I december 2018 tog kommunfullmäktige beslut om att sälja ut 2 000 hyresrätter till andra fastighetsbolag, och inte minst om att bilda nya kommunala bolag i syfte att föra över bland annat kommersiella fastigheter från Sollentunahem – till miljardvärden.

Detta är ett sätt att kringgå lagstiftningen om allmännyttiga bostadsbolag och reglerna för vinstuttag. Vad gäller Sollentunahem så har minst drygt 2 miljarder kronor överförts från bolaget till de nya kommunala fastighetsbolagen. Lågt räknat. Här gäller inte lagen om allmännyttan, vilket innebär att kommunens politiska majoritet kan göra vad de vill med dessa tillgångar. Vilket också självklart var tanken med det hela.

Om nu den politiska majoriteten tänkte till lite, så skulle man använda Sollentunahem som ett bostadspolitiskt verktyg för att bygga fler hyresrätter – vilket vi är i stort behov av – och därigenom ta det bostadsförsörjningsansvar som alla kommuner genom lag har.

Men vad händer i Sollentuna? Ingenting…
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier