Skip to main content

Nyheter

Likt en fågel Fenix...

Brunnsvik wiki
Brunnsviks folkhögskola har återuppstått – igen, och då på själva Brunnsvik.

Låter konstig kanske, men är likväl sant. Åtminstone på sätt och vis.

Brunnsviks folkhögskola har en anrik historia. Skolan bildades redan 1906 av den legendariske författaren, folkbildaren och hembygdsvårdaren Karl-Erik Forsslund (1872-1941). Brunnsvik är Sveriges äldsta folkrörelsedrivna folkhögskola.

Själva skolan är legendarisk i sig. Här bildades Arbetarnas bildningsförbund (ABF) år 1912. Därutöver kan många politiska, fackliga och andra folkrörelseledare tillsammans med författare, konstnärer och journalister kopplas till skolan då de antingen varit elever där, eller arbetat där som lärare.

Kris

2009 beslutade LO (som då var huvudman för skolan tillsammans med ABF-förbundet) att Brunnsvik skulle upphöra som LO-skola (Brunnsvik hade varit LO-skola sedan 1920) och att lämna över huvudmannaskapet till någon annan organisation. Samma år tog ABF-avdelningen Nordöstra Storstockholm över såväl huvudmannaskap som verksamhet.

Detta blev inte så lyckat. I ett svep försvann i princip alla samverkanskurser (kortkurser) och andra aktiviteter som skolan haft i många år med fackförbund, hyresgästföreningar och mängder med andra organisationer. Kvar blev de långa folkhögskolekurserna som efter en tid inte kunde bära verksamhetens kostnader.

Brunnsvik elever 1930 wiki
Brunnsviks folkhögskola utanför Ludvika är en av landets största folkhögskoleanläggningar och det krävs en bred verksamhet för att driva den ekonomiskt. ABF-avdelningen hyrde då anläggningen av LO.

Så 2013 flyttades sätet och verksamheten till Borlänge. Några år senare öppnade skolan en filial i Gävle. Och som om det inte vore nog med det så gick ABF Nordöstra Storstockholm i konkurs året därpå, och framtiden för Brunnsvik såg allt annat än ljus ut.

Men – ABF-förbundet gick in och redde ut både konkursen och huvudmannaskapet för skolan. Idag är ABF-förbundet och LO huvudmän för Brunnsvik igen. Ett antal år senare sålde LO själva skolanläggningen till Ludvika kommun.

Och sedan dess går det framåt kan man säga.

Brunnsvik två generationer wiki
2019 återstartade Brunnsviks folkhögskola verksamheten på själva Brunnsvik. Folkhögskoleföreningen hyr några av skolans fastigheter av Ludvika kommun och genomför nu såväl långa som korta kurser. Med betoning på långa. I vintras återinvigdes skolans bokstuga (bibliotek) under pompa och ståt. Innan LO överlämnade verksamheten så hade Brunnsvik landets absolut största folkhögskolebibliotek.

Rektor för skolan är en smått legendarisk tidigare lärare på Brunnsvik, Jörgen Hammarin.

Hyresgästföreningen Sollentuna har en stark koppling till Brunnsvik. Det började under åren 2006-2007 då LO, IF Metall och Brunnsvik tillsammans genomförde ett integrationsprojekt med stöd av Europeiska socialfonden. Sollentunaföreningen hade drygt 100 deltagare (av totalt cirka 1 000) med i detta projekt.

Efter projektet så startade Hyresgästföreningen Sollentuna och Brunnsvik ett annat samarbete kring styrelse- och verksamhetsutveckling.

Också Hyresgästföreningen region Mitt hade under många, många år ett tätt samarbete med Brunnsvik där man genomförde en låg rad kurser och andra aktiviteter vart år.

Som flera i min närhet uttryckte det när det såg som mörkast ut för skolan – det är inte en fråga om skolan ska bedriva verksamhet på Brunnsvik igen, det är en fråga om när.

Och nu är vi där!

Läs mer om Brunnsviks folkhögskola: www.brunnsvik.se.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .