Nyheter

(M) - bygg flera ägarlägenheter

catharinawinbergvaxjo
Foto
: Växjö kommun

Växjömoderaten Catharina Winberg tycker att bostadsrätter är förlegat, och vill istället se att det byggs flera så kallade ägarlägenheter.


Catharina Winberg (M) är styrelseordförande för Växjö Kommunföretag AB, och driver på i kommunen för att bygga ägarlägenheter. Och sådana byggs också. Hon menar att i vår tid så snedvrider bostadsrätterna konkurrensen på bostadsmarknaden, och att ägarlägenheter ligger i tiden.

Winberg påstår i en debattartikel på dagenssamhalle.se att många bostadsrättsägare tror att de faktiskt äger sin lägenhet, när de egentligen enligt henne bara äger en andel i föreningen och i föreningens kollektiva skuld. Det är nästan sant, förutom det faktum att en bostadsrättsinnehavare faktiskt äger boenderätten till sin lägenhet. Och den rätten är en vara som kan köpas och säljas på bostadsmarknaden. Detta oavsett andelen i bostadsrättsföreningens kollektiva skuld för fastigheten. Den andelen behöver man ju inte betala om man säljer sin boenderätt.

Ägarlägenheter i sig framstår dels om ett högriskprojekt, och dels har den boendeformen stora likheter med bostadsrättsformen. Därutöver är den krånglig på så sätt att det krävs en stor mängd avtal om det gemensamma i fastigheten, vilket andra boendeformer inte gör.

Liksom med bostadsrätter så äger man inte fastigheten där bostaden finns. Man äger boenderätten som kan köpas och säljas på en marknad. Likheterna är fler än olikheterna när man tittar närmare på det. Winberg liknar ägarlägenheter med att äga en villa, men det är alls inte samma sak. Möjligtvis på papperet, men inte i praktiken. Detta är en villfarelse.

Winberg avslutar sin debattartikel med att ägarlägenheter ökar rörligheten på bostadsmarknaden, och att vi i Sverige inte kan bygga oss ur bostadskrisen. Bägge påståendena är fel. Ta bara detta – behöver inte ägarlägenheter byggas då? Finns dom bara ändå så där händelsevis? Skulle inte tro det. Här behöver Winberg allt tänka en god stund till. Och självklart kan vi bygga oss ur bostadskrisen. Så har gjorts förr. Handlar bara om politisk vilja.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier