Skip to main content

Nyheter

Marknadshyreskollen

20 feb 2021 2
Hyresgästföreningen har startat verktyget Marknadshyreskollen där hyresgäster kan se hur hyran kan komma att se ut om marknadshyror införs.

Verktyget omfattar nio städer:

Eskilstuna

Göteborg

Halmstad

Linköping

Luleå

Malmö

Stockholm

Uddevalla

Uppsala.

Via en digital karta, eller genom att söka via en adress, kan man se nuvarande hyra och hur hyran skulle förändras med marknadshyror samt konsekvenserna för konsumtionsutrymmet för hyresgästerna.

Informationen i söktjänsten är baserad på konsultföretaget Rambolls marknadshyresrapporter som man gjort på uppdrag av Hyresgästföreningen. Dessa rapporter finns publicerade på www.hyresgastforeningen.se.

Marielinder3
- Sverige har redan provat marknadshyror. Vi känner till effekterna det ger, trångboddhet, otrygghet och dåliga boendeförhållanden. Vi vill inte se en samhällsutveckling där landets hyresgäster kommer att tvingas in i en situation där de endast kommer att ha råd med hyra, då deras inkomst alltmer äts upp av ökade boendekostnader. Det är viktigt att komma ihåg att politiska förslag innebär faktiska konsekvenser för landets invånare, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder i ett uttalande på hyresgastforeningen.se.  

Länkar

Marknadshyreskollen: www.hyresgastforeningen.se/marknadshyreskollen/

Marknadshyresrapporter: www.hyresgastforeningen.se/marknadshyresrapporter2021/

Hyresgästföreningens arbete mot marknadshyror: https://www.hyresgastforeningen.se/var-politik/nej-till-marknadshyror/tillsammans-stoppar-vi-marknadshyror/

Kampanjen Säg nej till regeringens hyreschock: https://hyreschock.info/  
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .