Nyheter

Miljöpartiet i Sollentuna vill avskaffa "hyresregleringen"

 

peterbild2 beskuren
Foto
: Miljöpartiet Sollentuna

Miljöpartiet Sollentuna menar att bostadsbristen ska lösas genom att luckra upp ”hyresregleringen”, men moderpartiet i regeringen är av en annan åsikt.

Miljöpartiets gruppledare i Sollentuna Peter Godlund skriver i sitt månadsbrev för januari att det inte är kommunernas planläggning av mark som är flaskhalsen i bostadsproduktionen och att ”hyresregleringen” måste luckras upp. Dessa påståenden tål att granskas.

Man kan konstatera att planläggningen av mark visst är ett problem i kommuner som Sollentuna. Väsjöprojektet är ett bra dåligt exempel – nu har det pågått i cirka 15 år och ännu är inte en spik islagen, och förväntas dessutom inte vara färdigt förrän om 25 år. I Sigtuna och Sundbyberg så tar sådana processer runt 5 år.

Den ”hyresreglering” som Godlund åsyftar, har inte funnits på årtionden vilket gör det hela till ett slag i luften. Resultatet av Godlunds resonemang är att införa marknadshyror och därigenom begränsa eller helt ta bort hyresgästernas förhandlingsrätt om hyrorna och andra villkor.

En samstämmig regering– inklusive Miljöpartiets företrädare - uttalade i slutet av januari 2016 att man absolut inte kommer att införa marknadshyror.

Fotnot: Lagen om hyresreglering instiftades i Sverige 1942, och avskaffades 1974.

 

  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier