Skip to main content

Nyheter

Ny attack från Fastighetsägarna

Fastighetsägarna
Nu menar Fastighetsägarna att Hyresgästföreningens makt skadar hyresrätten.

Utspelet har sin upprinnelse i de förhandlingar som Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen förde om en ny förhandlingsordning. Fastighetsägarna strandade plötsligt dessa förhandlingar, och började – enligt Hyresgästföreningen – använda denna strandning som exempel på att hyresförhandlingarna inte fungerade.

Hyresgästföreningens Marie Linder och Joans Nygren bemötte detta i en mycket skarp artikel på Dagens Samhälle (länk: http://www.dagenssamhalle.se/debatt/fastighetsaegarna-aegnar-sig-sabotage-30714?pack=30823).

Linder och Nygren menade också att strandningen är en politisk kampanj av en part i systemet (Fastighetsägarna) som samtidigt arbetar för att systemet ska avskaffas. Orimligt, menar Linder och Nygren.

Till saken hör att organisationen Fastighetsägarna bara förhandlar för 17 procent av hyresrättsbeståndet.

Nu har Fastighetsägarna skjutit av en riktig bredsalva och menar att Hyresgästföreningen agerande i hyresförhandlingarna hotar hyresrättens framtid.

I korthet har Fastighetsägarna följande uppfattningar:
- Hyresförhandlingarna tar för lång tid (i år har de dock gått på väldigt kort tid).
- Hyresgästföreningens ”aggressiva” förhandlingstaktik har lett till eftersatt underhåll på över 100 miljarder kronor.
- Underförstått så är det Hyresgästföreningens fel att antalet hyresrätter har minskat sedan 1970-talet.

En retorik som är mycket svår att förstå, och som dessutom har väldigt, väldigt lite med verkligheten att göra.

Och på något underligt sätt så förnekar Fastighetsägarna sitt ansvar för sin strandning av dessa förhandlingar. Men är väldigt snabba med att påpeka att även Hyresgästföreningen strandar förhandlingar ibland. Vilket förvisso är sant, men inte har med denna situation att göra.

Läs artikeln på Dagens Samhälle och bilda dig en egen uppfattning - http://www.dagenssamhalle.se/debatt/hyresgaestfoereningens-makt-skadar-hyresraetten-30818?pack=30823.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .